Яйца по панагюрски

Необходими продукти:

за 4 порции

400 г кисело мляко

1 скилидка чесън, счукана

100 г натрошено сирене

1 с.л. оцет

8 яйца

40 г масло

1 ч.л. червен пипер

копър за декорация (по желание)

Начин на приготвяне:

Смесете млякото и чесъна, разбъркайте и разпределете по чиниите.

Поръсете по равно и натрошеното сирене.

Ред е на забулените (поширани) яйца, като те се приготвят едно по едно за перфектн вид.

Счупете яйце в малка купичка (аз ползвам за сос). В подходящ съд загрейте на средно висока температура вода, заедно с 1 с.л. оцет. Водата не трябва да завира, а само да къкри (при мен това е степен 5 от 6). С лъжица и кръгови движения разбъркайте бързо водата, така че да се завихри и в центъра и внимателно, от ниско изсипете яйцето. По този начин белтъка се забулва около жълтъка. Оставете за около две минути на котлона и извадете с решетъчна лъжица. Отцедете добре и прехвърлете в чинията.

Когато сте готиви с всички яйца по порциите, загрейте маслото до кипване и малко преди да махнете от котлона добавете червения пипер за секунди.

Изсипете маслото върху яйцата и поръсете с копър.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *