Ями 4/4 м зейнаха в Елешница и притесниха жителите, кметът успокои, че проблемът е решен

Стари септични ями станаха причина за пропадания в центъра на разложкото село Елешница и дадоха повод за депозиране на жалба до институциите с искане за трайно решаване на проблема. Оказа се, че това не е първото пропадане, а такова е имало още през 2018 година. Проблемът е решен със запръстяване на дупката. Нови две пропадания в рамките на седмица преди Нова година са притеснили жителите на селото и те са настояли за помощ от институциите. Жалба е депозирана на 29 декември до община Разлог, ОбС – Разлог и ВиК, клон Разлог, а жалбопадател е Кръстьо Паланков. В нея от свое име и от името на съселяните си той настоява за трайно решение на проблема и по-голяма загриженост от страна на общината. Настоява се още за извършване на необходимия оглед от специалисти, които да направят анализ на земната повърхност, подпочвените води , канализация и ВиК съоръжения и да дадат конструктивни становища за укрепването на земната повърхност.

„Мисля, че въпросът трябва да се реши трайно, защото мястото е доста оживено. Това е едно широко пространство и там играят деца, има люлки, в близост има аптека, магазин, заведение. Не бива да се подценява рискът и да се допусне да се стигне до инциденти и пострадали  хора. Всичките пропадания са в този район, но за пръв път пускам жалба, защото смятам, че едно зариване на пропадналите места не  е решение, а трябва въпросът да се реши кардинално и трайно”, каза Кръстьо Паланков. 

Последното пропадане е в района на заведението. Дупката е зейнала точно под шатра /на снимките/, където  обикновено има маса за клиенти. За късмет към момента на инцидента и предвид това, че заведенията са затворени, там не е имало хора и няма пострадали. В дупката са пропаднали само пейките, които са били подредени под шатрата.

Кметът на селото Сашо Мицин пък бе категоричен, че проблемът вече е решен. Според него ямите са били общо четири и всички вече са запръстени

„Първоначално не знаехме от какво са тези пропадания. Първата пропадна през 2018 година и тогава запръстихме мястото, но реално не знаехме от какво са пропаданията. Преди Нова година пропадна за втори път, тогава се поинтересувах и от по-стари хора разбрах, че там са изграждани четири ями за читалището. От община Разлог изпратиха багер, изровихме добре и установихме, че ямите са  с размери 4 на 4. Тогава съборихме и третата, защото бяха една до друга, но  не знаехме къде е четвъртата. Тя пропадна седмица по- късно и също е запръстена вече. Затова казвам, че за мен проблемът е решен. Сега се получават улягания на запръстените места по 20-30 сантиметра, но това е нормално”, каза Сашо Мицин и допълни, че освен жалбата в общината има такава и при него, но от живущите в близкия блок, които също са изказали притесненията си от честите пропадания.

Мицин поясни, че когато септичните ями са бетонирани преди повече от 35 години, не са били запълнени самите дупки. С времето бетонът не е издържал, започнал е да се рони и се е стигнало до пропадането. Той сподели още, че тези септични ями не са отразени в никакви технически документации и реално никой не е знаел какъв е броят им и къде точно са разположени.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *