Янев: Санкциите на САЩ са сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени

“Санкциите на САЩ са сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната”. Това каза служебният премиерът Стефан Янев Стефан Янев по време на засаданието на Съвета по сигурността.

Янев даде заявка да се върне нормалността и доверието в институциите, връщане на институционалния диалог.

“По отношение на политическата стабилност в контекста на серизоната корупционна среда, която е факт от последните няколко години. На 2 юни Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на 3 български лица и 64 фирми. Това е сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и че проблемите и последствията в това отношение вече излизат извън националните ни граници”, каза още служебният премиер.

Той определи като тревожна информацията отвън за наличие на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента.

“Тези органи са били до момента не просто неефективни и безполесни, но в обществото ни има съмнение, че се катализирали развитието на корупционната среда”, каза още Стефан Янев.

Според Янев корупционната среда не просто разрушава международния авторитет на България, но подкопава политическата ни система, устоите на демокрацията, като я прави нефункционална и неефективна.

“Трябва да сменаясно, че няма как да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика, нито работеща социална система без да решим фундаменталните проблеми с корупцията. За тази цел е необходима консолидация на националните усилия за нейното изкореняване. Това няма как да се случи без сериозна промяна в работата на българското обвинение, на българската съдебна система, на всички правоприлагащи органи, които са призвани да налагат закона и за които днес трудно може да се каже, че се справят с основните функции и задачи, както и с очакванията на българското общество за справедливост”, заяви още Стефан Янев.

Заседанието идва на фона на рокади по върховете на службите, направени от служебното правителство – ДАНС и ГДБОП са с нови ръководители, както и санкциите на САЩ по закона “Магнитски”.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *