Яре умря в двор в с. Рилци пред погледа на ужасени съседи, Областната дирекция по безопасност на храните дава фермера Г. Георгиев на прокурор след 5 поредни акта

Яре умря в двора на Георги Ас. Георгиев в благоевградското с. Рилци пред очите на ужасени съседи, зарязано от фермера. Кметът на селото Крум Крумов подал сигнал на тел. 112 по обяд  за нехуманно отношение към животното. Той е един от съседите на животновъда, с когото вече 20 години никой управник нито на селото, нито на общината, нито друга институция не може да го принуди  да не отглежда стадо с над 100 глави насред селото, нарушавайки всички наредби и закони, регулиращи обема на домашните стопанства.

„Сутринта видях стопанина да отива към ярето, което лежеше земята. Ритна го, то не стана и той го заряза, извеждайки останалите животни. По обяд съпругата ми се обади, силно притеснена, да търся помощ, защото ярето цялото се тресе. Веднага позвъних на тел. 112 с молба да  сезират всички институции, които могат да помогнат. Чаках, но час и половина по-късно ярето бе умряло, а никой нито бе дошъл, нито ми се беше обадил“, обясни селският управник. 

Репортер на „Струма“ се свърза с д-р Григоров, временно изпълняващ длъжността шеф на Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград, който потвърди, че е получил сигнал от полицията и е изпратил на място ветеринар да провери случая.

„На фермера в Рилци Г. Георгиев му съставихме акт, пети пореден, и го даваме на прокуратурата за нехуманно отношение към животните. Друго не можем да направим“, заяви след проверката д-р Григоров. „Досега нямаме информация този човек да си е плащал актовете, ние ги прехвърляме към НАП за принудително събиране, каквато е процедурата, но и оттам нямаме обратна връзка какво става. Неотдавна същият животновъд изгони с тояга ветеринарния ни лекар, който бе отишъл да вземе кръвни проби от стадото. Доколкото знам, срещу него има и друг сигнал в прокуратурата. Животните му са недохранени, отглежда ги в двора си, без да им е създал каквито и да е условия, не рине изпражненията им. Преди време му издадохме предписание да маркира животните си и го направи, затова сега нямаме основание да разпоредим унищожаване на стадото“, обясни д-р Григоров. Той допълни, че през последните 3-4 години инспектори от дирекцията са съставили десетина акта на фермера, но резултат няма никакъв. Кметът на Рилци Крум Крумов е убеден, че собственикът на мъртвото животно ще издебне през нощта да изхвърли трупа извън имота си и подготвя сигнал до министъра на земеделието с апел за спешна намеса и решаване на проблема, който тормози рилчани вече две десетилетия.

Кр. Крумов

Димитрина Асенова

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. Пурко

    И никой в тая държава, бъкана от репресивни органи, не може да се справи с един прост козар? Защо НАП не продаде дълговете му на ЧСИ? Неговите “служители” ще го вкарат в ред за един час!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *