Ясен гигант, подхранван от водна жилка в центъра на Благоевград, вдигна с 2 педи тротоара на ул. „Цар Симеон”

Ясен гигант повдигна с близо 2 педи огромна част от тротоара на ул. „Цар Симеон” в центъра на Благоевград и го направи абсолютно неизползваем. Край дървото е абсурд да мине майка с количка, поради което се налага младите жени от квартала да слизат на пътя и да лавират с бебетата между минаващите по улицата автомобили. В тъмната част на денонощието стърчащите в различни посоки тротоарни плочки пък често стават причина за спънати хора.

Освен върху тротоара дървото вече е причинило материални щети и на оградата на съседната къща на №20, където живее известният оперен певец Ботьо Янчев. Тя вече е започнала да се повдига от мощната коренова система на ясена под тротоара и се очаква скоро по нея да се появят пукнатини.

Според жители на квартала дървото било засадено заедно с другите от тази страна на улицата, но за последните 3 години станало неколкократно по-голямо от останалите и започнало да повдига тротоара. Възрастен мъж обясни неочакваното му израстване с това, че под него минава водна жила. Миналата година служители от „Биострой” дошли да подрежат короната му, но заради непрекъснатото естествено напояване ясенът не само я възстановил за едно лято, но и клоните вече се извисяват доста над къщите наоколо.

Заместник-кметът по строителството на община Благоевград Венелин Трошанов се оказа запознат с проблема, но призна, че единственият начин да бъде решен е отрязването на дървото, което иначе е напълно здраво.

„Посъветвах хората от улицата да направят подписка, ако искат да го махнем, защото иначе ще скочат еколозите и природолюбителите, обясни той. Това не е единственото такова дърво в града, много са, и ако искаме да възстановим тротоарите и улиците, това е единственият начин – да ги премахнем. Имахме и план за поетапното отрязване на такива дървета – махаме 7-8 и вместо тях засаждаме 20, и дано новият управленски екип започне да го изпълнява, защото иначе ще стане още по-лошо”.

Венелин Трошанов

Според В. Трошанов основният проблем с тези дървета бил заложен още преди 65-70 г., когато тогавашната управа направила масовото засаждане в града, но избрала паркови дървета, а не подходящи за градска среда.

ВАНЯ СИМЕОНОВА  

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *