Ясна е фирмата, излюпила българските яйца с фипронил

След като стана ясно, че у нас е открита партида със заразени с фипронил яйца. би ти ви съобщи, че яйцата идват от птицеферма в Поликраище.

Тодорка Янковска, зам.-председател на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) коментира, че установените заразени яйца са изтеглени от пазара. Информацията, която подаваме с номерата върху черупката на яйцата е показателна – 3BG04001; 1BG04001 и 3BG04003.

Така всеки потребител може да погледне маркировката и да реши какво да предприеме. Нормите не са животозастрашаващи, но са завишени. Опасна доза за хранителни продукти е 0,723 милиграма в грам, а е установено 0,027 милиграма в грам количество на фипронил“.

Богомил Николов от “Активни потребители” допусна, че най-вероятно се касае за тези дезинфектанти, които са използвани за обезпаразитяване на кокошките. “Затова трябва да има разследване”.

„Направили сме проверки във всички птицеферми у нас и не са установени други заразени яйца. Проверките текат и след като приключим ще подадем информация на съответните органи“, увери Янковска. „Ако се окаже, че източникът на тези дезинфектиращи продукти е един и е снабдявал цяла Европа с години, трябва да има строги санкции. Трябва да се разследва какъв е източникът, за да се избегне в бъдеще подобно нещо“, коментира Николов.

„Няма количества под рестриктивната норма, затова продуктът е бил на пазара“, добавят от БАБХ. От агенцията успокояват, че няма място за паника. „В тези продукти вложеното количество е незначително. То няма място при кокошките, но е попаднало“. Николов завърши, че не се страхува да консумира яйца. „Не се притеснявам да консумирам яйца, тъй като количествата на веществото са много малки“.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *