Д-р Драгостинова: Обида е подозрението, че конкурент е взривил кабинета на македонската колежка в Ново Делчево! В Благоевград пломбата може да струва от 40 до 250 лв. упойката от 1 лев става 20 лв. заради професионализма на зъболекаря, таван на цените НЯМА

– Д-р Драгостинова, преди няколко дни в санданското с. Ново Делчево бе взривен кабинетът на македонските стоматолози Весна и Борис Начевски и в селото се заговори, че най-вероятно става въпрос за дело на конкуренция, подразнена от ниските цени на македонците. Как ще коментирате това обвинение?

– Да, действително на 12 май 2019 г. по телевизията бе показан опожареният зъболекарски кабинет на колежката и кметът на селото, в което е въпросният кабинет – Валентин Апостолов. Точно той тиражира твърдението, че става въпрос за умишлена вреда, причинена от конкуренцията поради ценови дъмпинг. В резултат колегите от Благоевградски регион, и особено в Сандански, се почувстваха неприятно засегнати от предположението му, което уронва престижа на цялото съсловие. Все още тече официално разследване по случая, затова призовавам да оставим следствието да си свърши работата. За момента нито има доказателства за вината на когото и да е от колегите, нито има някакво напрежение.

Наистина ли цените, на които работи д-р Начевска, са по-ниски от тези на българските стоматолози?

– Колежката е редовен член на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз, което я прави член на професионалното ни съсловие. Тя се появи в санданското село преди 5 години и в началото започна практиката си нелегално. Тогава ние проявихме лоялност, докато се регистрира и стане член на съюза ни, без което няма право да практикува на територията на Република България.  А по въпроса за цените не съм запозната, но предполагам, че наистина в Македония са малко по-ниски от нашите и това ще е така, докато западната ни съседка стане член на ЕС. После цените ще се уеднаквят. Навремето такова беше съотношението между нашите и цените на стоматологичните услуги в Гърция – гърците идваха при нас да ги лекуваме, защото тук им излизаше по-евтино, но след влизането в ЕС преди 12 г. цените се изравниха.

– Не можете обаче да отречете, че стоматологичните здравни услуги са доста скъпо удоволствие. Защо има такава голяма разлика между цената на една пломба в два съседни зъболекарски кабинета например?

– Ами ние нямаме таван на цените, те се определят от пазара. Затова в Благоевград една пломба може да е 40 лв. или 250 лв. Всеки колега сам определя цените си. Това зависи от инвестицията на всеки от нас в скъпо оборудване, помещение, обучение след завършването, материалите, с които работи, и др., както и всички други неспецифични разходи за една дентална практика.

– А редно ли е една упойка да струва левче, а колегите Ви да я поставят срещу 20 лв.?

– Сумата от 20 лв. се плаща за професионализма – да се постави упойката на правилното място, така че да се обезболи, без риск от инфекция или някакво последващо усложнение.
ВАНЯ СИМЕОНОВА    

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *