Абсолвентите от първия випуск медицински сестри на ЮЗУ стигнаха до „финалната права“ с успех 5.70

Като отличници на университета, с изключително висок среден успех 5.70, отпразнуваха предстоящото си завършване абсолвентите от първия випуск медицински сестри на ЮЗУ „Н. Рилски“ – Благоевград. Припомняме, че новата специалност /както и специалностите „Акушерка“ и „Треньор по вид спорт“/ беше разкрита през академичната 2015/2016 г. При конкуренция от 6-7 кандидат-студенти за едно място за медицински сестри бяха приети 15 първокурсници. Оказа, че тежките изпити, практическите занятия, многобройните предизвикателства ни най-малко не са уплашили бъдещите здравни специалисти. Сега курсът е само с един човек по-малко, тъй като една от студентките е станала майка наскоро.

Така 4 години след постъпването си в ЮЗУ 14-те медицински сестри решиха да „поемат глътка въздух“ и да се повеселят преди оставащите им изпити според единните държавни изисквания. В приповдигнато настроение, облечени в официални тоалети, те се събраха пред благоевградско заведение.

„Нормално е да сме радостни и развълнувани. Стигнахме дотук с много труд и учене. Това, че сме първи випуск, ни най-малко промени отношението към нас. Всички – и преподавателите, и наставниците ни, са безкомпромисни и взискателни, но само така може да се изградим като добри специалисти. Затова и подготовката тук е на много високо ниво”, заявиха четвъртокурсниците.

Наред с 13-те дами се открояваше единственият мъж в курса – Иван Тренчев, който е шофьор на линейка. Още при кандидатстването си Иван сподели, че иска да учи специалност „Медицинска сестра“, тъй като до голяма степен познава спецификата на работата, а и мъжете се справят с тази професия не по-лошо от жените. „Нямам  притеснения, че в курса са само жени. Напротив, колежките ми помагат и ме подкрепят. Сигурен съм, че ще запазим приятелските си взаимоотношения и след завършването, защото ние сме един екип“, каза Иван.

Изключително топло и радушно абсолвентите  посрещнаха ръководителя на катедрата по „Здравни грижи“ и заместник-декан на Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт доц. д-р Росица Дойновска и всеки държеше да се снима с нея.

„Приемам ги като свои деца, все едно че съм им майка“, призна развълнувана доц. Дойновска. Тя сподели, че целият курс са изключително старателни, отговорни и мотивирани. „С успеха си от 5.70 те „вдигнаха летвата много високо“ и най-малко 10 от абсолвентите ще заслужат плакети за отличен успех на церемонията по дипломирането си догодина”, заяви тя.

По този повод инспекторът Учебен отдел на факултета Аделина Стефанова коментира, че с този резултат абсолвентите са отличници в целия университет, а високият успех се запазва като тенденция и при следващите випуски медицински сестри и акушерки.

Наред с това се оказа и че още докато са били на практика и стаж в базови болници и отделения, четвъртокурсниците  са получили предложения за работа. Някои от тях вече се обучават за операционни сестри, други са се насочили към отделения по реанимация. „Всички са със 100% реализация, като са решили да останат и да работят тук“,   изтъкна зам. деканът.

По повод предстоящото си завършване абсолвентите подариха на академичния състав оригинална картина с анатомията на човешкото тяло, за която обясниха, че не е удачно да бъде снимана и оповестявана публично. Преподавателката доц. д-р Екатерина Митова изненада студентите, като подари на всеки един от тях картичка със снимка на целия курс и надпис „Гледам Ви!“.

„Това означава, че доц. Митова следи внимателно професионалното ни развитие и действия и трябва да внимаваме да не „стъпим накриво”, разтълкуваха с усмивка посланието на картичката медицинските сестри.

Доц. Дойновска „открехна завесата“ и за още една изненада. Тя разкри, че сега за бала са приготвили за абсолвентите специална торта, а на дипломирането всеки от тях ще получи персонален подарък, засега пазен в тайна.

Заедно с медицинските сестри празнуваха и колегите им от  специалностите „Логопедия“ и „Социални дейности“, а четвъртокурсниците от първия випуск „Акушерки“ най-вероятно ще организират бала си на по-късен етап.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *