Агнешкото в Сандански удари 14 лв. за килограм, в Северна Македония е по-евтино

С около 30 процента е скочила цената на агнешкото месо в Сандански от предишната година. Вчера килограм българско агнешко месо се търгуваше за  29 лева, а преди Великден 2024 година цената му бе 22.00 лв. Живо тегло се предлага на цена от 12 до 14 лева на килограм от фермери в региона. В тази цена не е включено клането и чистенето на агнето – допълнителната услуга е 20 лв.

„Цената на трупното месо се определя от животновъдите, а не от пазара”, заяви вчера фермерът от Сандански Христо Цветков. „Отглеждам овце от години. Тази година цената е по-висока. Увеличението не е драстично, а е съобразено със скока на житото, фуража и брашното. 

На пазара в Сандански вчера можеше да се намери агнешка главичка на цена от 8,00 лева, охладен комплект за супа за 15.50  килограма.

От няколко години фермерите освен че продават трупно месо, предлагат и цяло печено агне в тава. Но там цената е 30 лева на килограм.

Хората от Санданско-Петрички регион дни преди великденските празници пътуват до съседна Македония, където цената е с близо 30 процента по-ниска. Там цената на трупно месо е 17.00 лв. от фермер. На пазара в Ново Село, до преди седмица, не се предлагаше агнешко месо, докато в България в търговската мрежа плешката вървеше за 22.00 лв. килограма.

За великденските празници на границата със Северна Македония от граничните служби и на двете държави  – и от страна на България, и от Северна Македония, се извършва постоянна проверка на покупките, а в забранените стоки попада и месото – свинско и агнешко.

ЛИДИЯ МАНЕВА



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *