Адски взрив във военен склад в Украйна, евакуират хиляди хора

Във военен склад до Чернигов е избухнал мощен взрив. Това съобщиха от управлението за връзки с обществеността на Въоръжените сили на Украйна. Инцидентът е станал близо до град Ичня, недалеч от границата с Русия, около 03:00 часа през нощта. Територията на арсенала е около 683 хектара, от тях техническата територия е 402 хектара.​ Мащабът на взрива се уточнява. Данни за пострадали към момента не се съобщават, предават агенция УНИАН и други украинските медии.

В радиус от 20 километра около мястото на инцидента движението на автомобилите и влаковете е спряно. Затворено е и въздушното пространство. Освен това, из цялата територия на областта и по границата с Русия са въведени ограничителни мерки. По данни на местната гражданска защита, евакуирани са около 10 000 души. Разгърнат е щаб за ликвидиране на последствията от инцидента.

През нощта, около 03:30 часа, в 6-и военен арсенал близо до град Ичня в Черниговщина започнаха взривове. Това съобщиха от Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна в профила си във Фейсбук,. Във връзка с взривовете в 6-и арсенал, че в цяла Черниговска област са въведени съответните ограничителни мерки. „В 3 часа и 30 минути постъпи информация от началника на 6-и арсенал, че в района на населения пункт Ичня в Черниговска област, е избухнал взрив на техническата територия. Мащабът се уточнява. Оперативно са уведомени всичките съответни служби и органи на местната власт. Извършва се евакуация на хората. Разгърнат е щаб за ликвидиране на извънредната ситуация“, се казва в съобщението.

Оперативната група начело с началника на Генералния щаб е отпътувала към мястото на инцидента. Провеждат се съответните ограничителни мероприятия по цялата територия на Черниговска област и по границата.

За вероятните причини за извънредната ситуация информация не се съобщава. Премиерът Владимир Гройсман съобщи, че в най-скоро време ще отпътува за мястото на инцидента. Потребители в социалните мрежи отбелязват, че взривовете се чуват дори в съседните населени пунктове, които се намират на около 40 километра от мястото на инцидента. В момента там работят спасителни екипи.

В последно време в Украйна са станали няколко големи пожара във военни складове. През март 2017 година в Балаклея в Харковска област избухна пожар в склад за боеприпаси. Тогава бяха унищожени около 70% от боеприпасите. Основна версия за случилото се диверсия. През май 2018 година в този склад отново стана инцидент – запали се суха трева на техническата територия, където течеше прочистване от останките от изгорелите снаряди от миналия инцидент.

През есента на миналата година в складове в Калиновка се взривиха боеприпаси, избухна пожар. От околните села бяха евакуирани над 30 000 души. Съобщаваше се,че в склада се съхраняват ракети и системи за залпов огън „Смерч“, „Ураган“ и „Град“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *