АДФИ започва финансова инспекция на община Петрич

Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ започва проверка на управителя на фирма „Енвиронман Тео България” ООД Асен Опренов заради конфликт на интереси, сигнали за рекет и спестяване на огромна сума пари, дължими от фирми като такса към РИОСВ – Благоевград. Ще се проверява още законосъобразността и документалната обоснованост на разходите за сметосъбиране, сметоизвозване, метене и миене на улици, тротоари, площади и др. места за обществено ползване в общината по сключен договор от 17.05.2015 г. с „Енвиронман Тео България” ООД, както и на разходите за експлоатация на площадката за санитарно депониране на твърди битови отпадъци по сключения договор от 12.11.2001 г. с „Тео Морис България“. АДФИ ще разрови още и разходването и отчитането на средства от държавни такси на производствени и други отпадъци за периода от 01.01.2015 г. до 31.12.2018 г.

Това уведомление от агенцията получи петричкият общински съветник от ВМРО Стоян Божинов в отговор на сигнала му за нередностите с петричкия боклук, постъпил в АДФИ на 08.04.2019 г., за който „Струма” съобщи. Според директора на агенцията Георги Начев сигналът на Божинов вече е разгледан от постоянна комисия на АДФИ и тя е взела решение да възложи финансова инспекция в община Петрич „при наличието на административен капацитет при условията на чл. 8б от ППЗДФИ, във връзка с чл. 5, ал. 1, т. 1 от ЗДФИ“, тоест когато й остане свободен инспектор.

Припомняме, че в сигнала си острието на опозицията в ОбС – Петрич Ст. Божинов върху 3 страници бе описал резултата от съчетаването от страна на Опренов на двете негови дейности – събиране на боклука и приемането му в регионалното депо за отпадъци. Първата дейност той извършва в качеството си на управител на „Енвиронман Тео България” ООД, а втората – като собственик на капитала на „Тео Морис България” ЕООД, която съвместно с фирма „Еврострой“ от 2001 г. експлоатира депото за битови отпадъци.

Така Опренов ежегодно ползва и управлява обществен финансов ресурс в размер на 1 300 800 лв., е изчислил Божинов на база жителите на общината, таксата смет, която те плащат, и отпусканите от ОбС средства. В сумата е сметната и таксата от 5 лв. на кубик, която фирмите плащат на депото при самостоятелно депозиране на производствени или смесени отпадъци.

Твърденията за финансови злоупотреби Божинов направи въз основа на сигнали от бизнесмени, че с помощта на Опренов те си спестяват по 45 лв. държавна такса, която трябва да плащат на РИОСВ за всеки кубик отпадъци: Опренов пишел въпросната такса на сметката на общината, а в замяна на услугата, която правел на бизнесмените, те били принуждавани да подписват договори с него за извозване на отпадъците им на депото на завишени цени. При отказ от тяхна страна Опренов пък ги заплашва, че ако наемат друга фирма, той няма да приеме отпадъците им в депото, пише в сигнала си Божинов.

Нередното съчетаване на двете дейности – сметосъбиране и оператор на депото, водят и до абсурда Опренов сам да си издава документ за количеството депониран отпадък на депото, за да може да го представи на общината и въз основа на него да си получи възнаграждението като изпълнител на сметосъбирането.

Според сигнала на Божинов разходите за дейността на „Тео Морис България” ЕООД са се увеличили за 4 г. с 40 000 лв., въпреки че според договора от 17.09.2015 г. цената не може да бъде променяна. Съветникът е категоричен, че за това ежегодно увеличение сериозен принос има колегата му в ОбС Георги Ангелски, който през 2017 г. бе назначен от Опренов за негов заместник-управител.

Ангелски липсва като казус в обещанията за проверка от страна на АДФИ, но все още съвместяването на длъжностите му като член на Постоянната комисия по териториално-селищно устройство, транспорт и екология, която дава предложенията за „Енвиронман“ за гласуване в ОбС, и като зам. управител на същата фирма са на дневен ред за разглеждане в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Този сигнал беше пратен миналата година отново от Ст. Божинов, който пусна и копие до прокуратурата, но произнасяне от двете институции все още няма.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *