Ако искате здраво сърце, правете това

Дъвчете дъвка и си вземете куче – това ще помогне да имате здраво сърце, съветват лекари. Ето какви съвети дават специалистите, за да се избегнат проблеми и заболявания на сърцето.
Всяко движение – дори и дъвченето на дъвка, е благоприятно за сърцето, защото гори калории и намалява риска от наднормено тегло, което е рисков фактор за болести на сърцето, смята д-р Икбал Малик, известен лондонски кардиолог.
Дъвченето на дъвка гори едва 11 калории на час, което не е много, но пък дъвката помага да не прекалявате с храните и особено с десертите, добавя той.
Друг негов съвет е да внесем повече движение във всекидневието си и добър начин за това е да започнем да се грижим за куче.
„То не само ще ви насърчава да бъдете по-активни, което е полезно за сърцето. Безусловната любов на кучетата помага за намаляване на стреса, което също е добре за сърцето“, казва д-р Малик.
Пропускането на едно или две хранения веднъж седмично ще се отрази благоприятно на хората със сърдечни болести, съветва още той. Ако не се храните в продължение на 16 часа, чувствителността на организма към инсулина ще се подобри, а и ще ви помогне да отслабнете, съветва кардиологът.
Друга препоръка за здраво сърце е ходенето пеша, което лесно може да си осигурите, ако например слезете от автобуса една спирка преди да стигнете местоназначението си или изкачите стълбите, вместо да ползвате асансьор. Вероятността от сърдечен удар в следващите две години намалява при хората, които редовно ходят пеша или карат велосипед, установи проучване на екип специалисти от университета на Лийдс сред 43 милиона души в Англия на възраст между 25 и 74 години.
Движението е важно, но не бива да прекаляваме с физическото натоварване, предупреждава Ричард Шилинг, преподавател по кардиология и електрофизиология в Здравен център Бартс в Лондон.
Интензивни тренировки и натоварвания като ултрамаратоните например могат да бъдат изключително вредни сред хората, които вече са застрашени от сърдечно заболяване, обяснява той. Също толкова голям е и рискът от секс с нов партньор, допълва д-р Малик.
Любителите на чай са по-слабо застрашени от сърдечно заболяване. Само черният и зеленият чай имат благоприятно влияние върху сърцето, предупреждава д-р Малик. Чаят съдържа антиоксиданти, които предпазват и от злокачествени заболявания, а е благоприятен и ефектът му срещу стрес.
Плодовете и зеленчуците със син цвят са полезни за сърцето заради антиоксидантите.
Антоцианините, които обагрят растенията в синьо, помагат за прочистването на артериите и предпазват от запушване кръвоносните съдове.
Мазните риби като сьомга, риба тон и сардини пък помагат заради високото съдържание на омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението, увреждащо кръвоносните съдове, както и кръвното налягане и мазнините в кръвта.
Всяка дейност, която ви помага да ограничите стреса, е полезна за сърцето. Стресът увеличава нивата на адреналин и потиска имунната система, обяснява д-р Малик. Затова започнете да рисувате, да плетете, да бродирате, да градинарствате – каквото и да е, което ще ви разтовари, препоръчва той.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *