Ако искаш да отслабнеш, задължително яж тези храни, те подтискат апетита

Апетитът е желанието да се консумира храна, но това желание не винаги е свързано с глад. Той отговаря за адекватния прием на енергия, за да се поддържат метаболитните нужди на тялото.

Апетитът може да се стимулира и от храна с добър вкус, мирис, вид и други без да сме гладни. Също така под стрес нивата му се увеличават и това лесно довежда до неконтролиран прием на храна.

Съществуват храни, които имат доказани свойства в потискането на апетита и могат да помогнат да поддържате по-лесно добра форма.

Сред най-достъпните и популярни храни, които ни засищат повече и едновременно с това потискат апетита, са така наречените хидрофилни храни.

Те имат способността да абсорбират повече вода от останалите, откъдето произхожда и името им.

Фибрите на хидрофилните храни се разтварят в храносмилателния тракт и образуват нещо като гел, който спомага за балансирането на кръвната захар, което пък намалява желанието ни да си хапваме повече, засища ни за по-дълго време, оставя тялото ни хидратирано и подпомага храносмилането.

Овесени ядки

Овесените ядки са добре балансирана храна, подходяща както при отслабване, така и при покачване на килограми. Имат високо съдържание на фибри, което означава, че ще ви държат сити за по-дълго време.

Сложен въглехидрат са с нисък гликемичен индекс или с други думи ще получите бавно и постепенно освобождаване на енергия, без особено влияние върху кръвната захар и следователно отлагане в мазнини.

Ако сте от хората, които постоянно чувстват глад, включването на овесени ядки към дневното ви меню определено би помогнало, като закуската не е единственото място, на което може да присъстват.

Канела

В едно проучване, свързано с канелата, участващите са помолени да добавят 6 грама канела в оризов пудинг, за да се установи дали има ефект върху потискането на апетита. Било е заключено, че канелата забавя усвояването на въглехидратите от тънките черва. Участващите, използвали канела, са се чувствали сити по-дълго, спрямо тези, които са консумирали пудинга без канела. Канелата има славата на подправка, която работи при понижаване на подкожни мазнини и отслабване.

Въпреки че няма пряк ефект върху ускоряването на метаболизма или върху горенето на калориите, главната полза идва от свойството и да регулира кръвната захар. Канела може да се добавя към ориз, кисело мляко, топли напитки, супи, плодове, меса и други.

Бобови растения

Всъщност, всички храни от семейство бобови са хидрофилни, а освен това намаляват риска от коронарна болест. Можете да ги използвате дори в салати.

Боб, леща, грах, нахут и други са добър източник на вегетариански протеин. Богати са на разтворими фибри, както и на комплексни въглехидрати, наречени олигозахариди. Подобно на фибрите, тези въглехидрати не се усвояват от тялото и това забавя храносмилането, като по този начин ни държи сити по-дълго време.

Изследвания показват, че бобовите растения може да спомогнат за намаляването на апетита и на химично ниво – съединения, наречени типсин-инхибитори и лектини, промотирайки отделянето на хормон, наречен холецистокинин, което забавя изпразването на стомаха ни и ни държи сити по-дълго време.

Ленено семе

Лененото семе е богато на фибри и омега 3 мастни киселини, а също така е и източник на протеин. Подобрява нивото на кръвната захар и стабилизира инсулина, поради което се бори успешно със затлъстяването и диабета.

Диетолозите препоръчват да мелите лененото семе непосредствено преди консумация.

Датско проучване установява, че суплементацията с 2,5 грама ленено семе дневно е имало положителен ефект върху потискането на апетита спрямо друга група, на която е даден плацебо суплемент.

Телата ни не могат да усвоят лененото семе. Необходимо е предварително да се строши, за да получите всички ползи от него. Може да се държи във фризер с цел по-добро съхранение на съдържащите се в него омега 3 мастни киселини. Може да добавяте лъжица ленено семе в овесени ядки, кисело мляко, салати или протеинов шейк.

Месо

Високото съдържание на протеин в месото и наличието на наситени мазнини е предпоставка за по-бавно усвояване на храната. Месото отнема и повече време, за да се сдъвче, което също допринася да се създаде усещане за ситост.

Многобройни проучвания са показали, че няма разлика между пилешко, телешко, свинско и други меса по отношение на това за каква ситост допринасят, ако са близки по състав спрямо белтъчини и мазнини.

Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци са от изключителна важност за всяка добре балансирана диета. Съдържат добри количества витамини, минерали, антиоксиданти и други хранителни вещества.

Високото съдържание на вода и фибри ще помогне да се постигне ситост за по-дълго време. Също така зеленчуците изискват време, за да се консумират – самият акт на бавно дъвчене също помага. За да се синтезира хормон, който да прати сигнали към мозъка за ситост, обикновено са необходими около 15-20 минути.

Част от представителите на зеленолистни са спанак, магданоз, лапад, броколи и други.

Кафе

В умерени количества кафето може да се отрази добре на здравето. Отлична съставка, когато целта ни е да изгорим излишни мазнини и да ускорим метаболизма си. В същото време има добри потискащи апетита свойства. Консумацията на една чаша кафе може да намали желанието за хранене в краткосрочен план.

Чия

Семената от чия могат да абсорбират 12 пъти обема си във вода, което ги прави много засищащи. Хубавата им страна е, че нямат вкус, затова смело можете да ги добавите към любимата си рецепта, без да я разваляте. Семената са богати на Omega-3 мастни киселини, антиоксиданти, фибри, желязо, магнезий, калций, а повече за техните свойства можете да научите тук.

Ядки

Ядките съдържат полезни мазнини, протеин, въглехидрат с нисък гликемичен индекс и фибри, благодарение на което освобождават енергия бавно в тялото и го поддържат сито дълго време.

Трябва да се има предвид, че ядките са калорична храна. 30 грама сурови бадеми съдържат 160 калории, 14 грама мазнини, 6 грама въглехидрат (3 фибри), 6 грама протеин.

Ябълка и круши

Плодовете, които съдържат пектин (вид разтворими фибри), като ябълките и крушите, могат да абсорбират много вода. Те помагат за храносмилането, поддържане на здравословни нива на холестерол и регулират преработката на захар в тялото. Пектинът редуцира количеството на захар, абсорбирана от кръвния поток след хранене, предотвратявайки голямо повишаване на кръвната захар, което би довело и до съхранение на мазнини, както и нужда от сладки храни.Добре е да се консумират небелени, тъй като в кожата се съдържат най-много антиоксиданти.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *