Ако медът изглежда така, по-добре НЕ го яжте

Медът е една от храните, които може да се съхраняват дълго, без да загубят хранителните си качества. Но въпреки това, ако се съхранява неправилно той може да ферментира и тогава е по-добре да не се консумира. Признаците, които издават, че медът е негоден за консумация Ако медът е променил цвета си и е почернял, това вероятно се дължи на грешния съд за съхранение на продукта. Той трябва да се съхранява в буркан от тъмно стъкло. Признаците за развален мед са много пяна върху горния слой на продукта, кисела и винена миризма, люспести кристали. Тогава това означава, че медът е ферментирал. В случая той не трябва да се консумира, за да се избегне лошо храносмилане.

Колко дълго може да се съхранява медът? Общоприето е, че срокът на годност на меда зависи от условията, при които се съхранява. Запечатаният и пениран мед може да се съхранява много дълго време.  Максималният срок на съхранение на меда в затворени опаковки е 24 месеца. В плътно затворен контейнер не повече от една година. При вече отворена опаковка, той се съхранява не повече от 6 месеца. През това време медът губи основните си полезни качества. Медът с добавки се съхранява не повече от 1 година. След отваряне срокът на годност е не повече от 2 месеца.

Когато медът е запечатан с восък, той няма достъп на въздух. Намаляват се окислителните процеси и се удължава срокът на годност. В пчелните пити е най-добре медът да се съхранява в стъклени или керамични съдове без достъп на светлина. Капакът трябва да затваря плътно. При такива условия медът се съхранява от 10 до 15 години. Как да разберем, че медът се е развалил Ако медът се съхранява при благоприятни условия, едва ли ще се развали, защото той има бактерициден ефект.  Въпреки това дори и при правилно съхранение той губи хранителните вещества, които се съдържат в пресния продукт.

Например, външният вид на меда не се променя, но миризмата му може да се промени. Първият вариант е мирис на нектар, примесен с кисел полъх. Това показва, че метаболитите в меда са се увеличили, той може да започне да ферментира и да се развали. Този мед няма да вкисне, ако се запари в тенджера. Но неговите полезни свойства ще изчезнат напълно. Ако забелязвате много пяна по повърхността на меда, а миризмата му е кисела и мирише на вино, това означава, че той вече е ферментирал и се е развалил. В случая е по-добре да не го консумирате. Друг признак са люспестите кристали. Те се различават значително от кристалите на обикновения мед. В случая консумацията на този продукт може да доведе до лошо храносмилане.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *