Ако пиете кафето си по този начин, спрете!

Каква е заплахата за организма от неправилната употреба на кафето разказва в интервю за радио „Спутник” ендокринологът и диетолог Алексей Калинчев.

В никакъв случай не трябва да пиете традиционно сутрешното си кафе на гладно, предупреждава Алексей Калинчев. Според него пиенето на тази напитка на гладно може да доведе до обостряне на хронични заболявания на стомашно-чревния тракт като гастрит, язвена болест и панкреатит.
„Всъщност всички ние имаме тези заболявания в един или друг етап, те просто могат да бъдат в ремисия от студентските ни години“, каза Калинчев.

Лекарят свързва пиенето на кафе на гладно с „неправилно хранително поведение“. Човекът, който от години има усещане за „здравословен глад“, не иска да яде сутрин и само пие кафе, за да ободри.

Според него можете да изпиете първото си кафе след като сте закусили, макар и с нещо малко. Няма значение дали кафето ви е черно, с мляко или с заместител на млякото. И не се страхувайте да комбинирате тази напитка с десерт, въпреки че не бива да злоупотребявате и със сладкишите.

„Няма да затлъстеете заради това, че сутринта сте пили кафе с нещо сладко. Любителите на кафе обикновено пият само кафе, по няколко чаши на ден. Десертът е изключение. След обилно хранене, малко хора ядат десерт, но някои от тях пият кафе“, сподели Калинчев.

В същото време, както отбеляза лекарят, кафето не винаги тонизира, понякога има обратен ефект. Според него здравият човек може да пие кафе по всяко време на деня, дори през нощта.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *