Ако получите такова писмо, не го отваряйте за нищо на света!

Тарикати се възползват от истерията около новите европейски правила за защита на лични данни, за да се сдобият с тях. Фантазията им е ескалирала в степен, която лесно може да заблуди наивници да предоставят личните си данни.

 В случая са изпратени стотици електронни писма до български податели от името на най-голямата в света новинарска агенция „Асошиейтед Прес“ АП, базирана в Ню Йорк.

В имейла се посочва, че „във връзка с общия европейски регламент за защита на лични данни АП актуализира политиката си за поверителност и се ангажира да защити всяка предоставена персонална информация“. За повече подробности как се използва и съхранява информацията, се препоръчва отделен линк, пише „Марица“.

Това е тактика, която се прилага с фишинг имейлите за кражба на самоличност чрез интернет. Тези писма използват унифицирана форма за масови съобщения от добре известни на „жертвата“ компании, учреждения или сайтове, които имат авторитет. Не се доверявайте на писма, които приканват да се влиза в посочени линкове, още повече с подател САЩ, където европейските правила не важат, препоръчват специалисти по компютърни престъпления.

От няколко дни стотици частни и държавни институции правят запитвания на електронните пощи дали получателят желае да продължи съвместната комуникация с тях. За целта с обратен имейл трябва да се предоставят имената, институцията, в която клиентът работи, и по желание номер на телефон.

Атаката е задължителна според изискване на новия европейски регламент за защита на личните данни, който влезе в сила от вчера. Той засяга администрацията, бизнеса и всички организации и сдружения, които събират, съхраняват, обработват или използват личните ни данни. Те засягат всяка информация, споделена от нас, като име, адрес, единен граждански номер, телефон, имейл, IP адрес на компютъра, данни за здравословното ни състояние или религиозната ни принадлежност. В България органът, който ще контролира спазването на регламента и към който можем да се обръщаме с жалби, е Комисията за защита на личните данни.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *