Актьорът от Дупница Г. Костадинов яде боб чорба на Принцовите острови и пи бира за 6 лева в Истанбул

Актьорът от ДТ „Невена Коканова“ – Дупница Георги Костадинов посети Истанбул, разходи се с корабче по Босфора, видя красивите Принцови острови…

„Поводът да отида до Истанбул през април беше празникът на лалетата. Пътуването беше дълго, но почти не го усетих, защото съвременните магистрали са нещо чудесно и пътуването е приятно. От Дупница бяхме два автобуса, а имаше автобуси от цялата страна. Още с влизането в Истанбул, който е над 20-милионен град, ме грабна архитектурата на жилищните и обществени сгради. Религията се проявява навсякъде, но въпреки това не се усеща много. Ние бяхме настанени в старата част на Истанбул, в квартал „Лалели“.

Тази година бях решил да направя разходка с корабче по Босфора и да разгледам красивите Принцови острови. Тръгнахме с корабче от пристанището Галата на Златния рог. Пътуването беше интересно, разгледахме най-отдалечените квартали, дворците на Истанбул. Стигнахме на 10 км от Черно море по десния бряг на Босфора. Минахме под двата въжени моста над Босфора, а традицията повелява, когато човек мине оттам, да си пожелае нещо, което веднага ще се изпълни.

Не по-малко вълнуващо беше посещението на Принцовите острови в Мраморно море. Около един час и половина беше пътуването в едната посока. Интересното на Принцовите острови беше, че там няма автомобили, а придвижването става с файтон или пеша. Има много красиви кръчмички, сувенирни магазини. Там хапнах разкошна боб чорба, която наподобяваше нашата, българската. На Принцовите острови се говори както турски, така и гръцки. По обратния път компания ни правеше делфин.

В Истанбул ми направи впечатление, че няма център, самият град е център. Има много джамии, а също така и запазени християнски църкви, като „Свети Стефан“, която посетихме. Посетихме красивата Египетска стела. Посетихме и парка на лалетата, в който са разсадени над 2 милиона стръка от най-различните видове лалета. Беше невероятно…

Бях там за три дни, а ми се стори, че са 30, защото впечатленията, които събрах, бяха много. Посетихме стария град, най-големия пазар Капалъ Чарши. В Истанбул храната е скъпа, една бира е наши 6 лева, но за сметка на това дрехите са евтини. Турците са много добронамерени хора, но ми се видяха загрижени. Държавата не се вижда, но се усеща навсякъде – в реда, дисциплината и правилата. Там не видях много забулени жени, а ако имаше, те са повече от околностите на Истанбул. По тротоарите, които са два пъти и половина по-широки от пътните платна за автомобили, се ходи трудно, защото са препълнени с хора. В голяма част от предприятията в Истанбул работят много жители от бившите руски републики, сърби, българи и може да чуеш славянска реч. В Истанбул не видях гета, обособени като при нас.

Посещението ми в Истанбул е едно голямо приключение, завърнах се с прекрасни впечатления. На връщане по пътя за България посетихме и Одрин. При първа възможност отново без колебание бих посетих Истанбул“, сподели с въздишка своите впечатления от екскурзията Георги Костадинов.

НИКОЛАЯ ИВАНОВА

loading...



Георги Костадинов в Истанбул

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *