Първи резултати от акция „Респект“ в Югозапада

Масирано присъствие на жандармерия и полиция в ромската махала стресна вчера благоевградчани. В 8 часа  сутринта до Помощното училище и на входа към Предел махала на ул. „Полк. Дрангов“ имаше два микробуса на жандармерията и полицейски автомобили. Съвместни патрули извършваха проверки на коли и каруци, изискваха лични карти на шофьорите. „Какво е станало? Да не бутат незаконните къщи на ромите?”, питаха се минувачите, изненадани от засиленото присъствие на униформени. „Не знам, аз досега спах“, вдигаше рамене сънена циганка. Млад жандармерист разсея плъзналите слухове и любезно обясни, че в момента се провежда специализирана полицейска операция.

„Това е национална операция, която се провежда в цялата страна за превенция на конвенционалната престъпност. Проверяват се автомобили и адреси за издирвани лица, игрални зали, автоморги, пунктове за изкупуване на метали. Целта е да се противодейства и ограничи  битовата престъпност – извършване на кражби, грабежи“, заяви директорът на ОД на МВР – Благоевград комисар Николай Хаджиев. Резултатите от специализираната операция ще бъдат изнесени в понеделник, тъй като акцията ще продължи три дни.

Още вчера обаче акцията е дала ефект, тъй като са разкрити  престъпления,  свързани с наркотици, контрабандни стоки и са установени няколко издирвани лица. „Нека има повече полиция, да сме по-спокойни. Аз пазарувам в хранителните магазини в ромската махала, защото са по-евтини. Ами ромите са вече много по-заможни, ако те  правят сметка за 30 лв., аз мога да си позволя да похарча 10 лв.“, заяви благоевградчанката Анка Василева.

„Проверките започнаха от сутринта. Такива операции трябва да се правят по- често, полицейското присъствие да е видимо,  да се стреснат престъпниците”, категоричен е бившият шеф на РЗБОП – Благоевград Александър Костов.

Жандармерия и полиция окупираха и Кюстендилско за часове. „В средата на лятото много хора тръгват за почивки, искаме да се уверим, че колите са изрядни за по-дълъг път и че Законът за движението по пътищата се спазва“, коментираха униформени. Полицейските проверки са по линия на „Пътна полиция” и „Жандармерия” и се извършват в различни точки по пътищата в региона. Съвместни екипи са разположени по пътя Кюстендил-София, преди отклонението за село Коняво през Конявската планина. Проверки се извършваха и по пътя за ГКПП – Гюешево в района на село Жиленци. Служители на реда има и на околовръстния път на Кюстендил, при кръстовището за село Соволяно. Мобилна камера бе поставена по пътя за София, в района на село Ябълково. „Това е съвсем нормална  операция. Твърде рано е, за да дадем някакви обобщени резултати“, обяви директорът на ОД на МВР – Кюстендил Елиан Стамболийски. По думите на кюстендилци засилено полицейско присъствие имало и в ромския квартал „Изток“.

„Да не е избягал някой затворник или нещо друго да не е станало. Толкова полицаи накуп не сме виждали. Спират всичко наред, правят проверки. Ако е наистина само с цел превенция, бих ги поздравил“, коментира 39-годишен кюстендилец.

ЕКИП „СТРУМА”

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *