Алкална диета за плосък корем и стройно тяло

Най-новата тенденция в храненето е свързана с намаляването на киселинността в организма. Колко е ефикасна може да се види по силуета на Виктория Бекъм, нейна гореща почитателка!

Възстановяване на алкално-киселинния баланс

Алкалната диета се нарича още противокиселинна. Нейната главна цел е да поддържа равновесие между основите и киселините в организма, за което се съди по стойността на величината pH. Тя изразява химическата активност на хидрогенните йони, чието натрупване води до повишаване на киселинността в мускулите.

Стойностите варират от 0 до 14, като нормата е между 7,35 и 7,45. Тази норма се поддържа по естествен начин в организма, освен в случаите на остра метаболитна ацидоза, неконтролиран диабет, продължителна жълтеница, силно стомашно разстройство, отравяне с аспирин.

Алкалната диета се състои  в ограничаване на храните, които имат по-скоро киселинен ефект, и предимство за продуктите, които са по-скоро алкализиращи.

 

Дали вашето меню не е прекалено „кисело”?

Хранителните продукти са по-скоро алкализиращи или киселинно-повишаващи в зависимост от това какво е съдържанието им на протеини и някои минерални соли.

Месото и всички други храни, богати на животински протеини, повишават киселинността в организма. Те съдържат освен това хлор, сяра и фосфор, които подсилват този ефект, а и отделят кисели отпадъци. Подобна характеристика имат повечето индустриални продукти, сладките храни, алкохолните напитки, кафето.

Алкализиращо действие имат главно плодовете и зеленчуците благодарение на съдържащите се в тях магнезий, калций, натрий и калий.

Полезна или опасна е алкалната диета?

Нейните привърженици препоръчват да се започне с измерване на pH на урината няколко пъти през деня. Потопената в малко урина специална хартия променя цвета си според нивото на pH – колкото оцветяването е по-червено, толкова по-голяма е киселинността на изследваната проба.

Ако храненето е бедно на алкализиращи продукти, организмът си набавя основните минерали от самия себе си – например калций взима от костите и зъбите, където той се „складира”. Това е едно от обясненията за повята на остеопорозата – болестта на ниската костна плътност.

Съществува разбиране, че на прекалено високата киселинност в организма се дължат повечето болести на тялото, включително сърдечносъдовите и онкологичните, но освен това стресът и умората, както и напълняването. Клинични изследвания доказват без съмнение, че хората, хранещи се предимно с плодове и зеленчуци, са оптимално хидратирани, което понижава значително риска от редица патологии.

Неправилно и опасно е обаче млечните храни да се премахнат напълно от менюто, защото те са ценен източник на калций. Месото също има право да присъства редовно в храната, тъй като животинските протеини са от основно значение за обновяването на тъканите в организма.

Ползите от алкалната диета се установяват лесно от тези, които я прилагат: оптимизирано храносмилане и освобождаване от подут корем, подобрен тонус на кожата, повишени енергийни нива, подобряване в паметта и концентрацията, заглушаване на острите желания за алкохол, цигари, кафе, сладко и някои стимуланти.

Кои се правилата за прилагането й?

1. Увеличена консумация на плодове и зеленчуци на всяко хранене.

2. Пълна забрана върху индустриалните продукти, сладките храни и напитки.

3. Ограничена консумация на червени меса и колбаси. Ако това ви изглежда много трудно, продължавайте да хапвате любимия си говежди стек, но не по-често от един-два пъти седмично. Можете успешно да го замените с яйца и риба, които повишават по-малко киселинността в организма. Включете повече сурови салати и зеленчукови супи, които засищат и заемат място в стомаха.

4. Във всяко хранене включете млечен и зърнест продукт.



Тези правила всъщност описват един балансиран начин на хранене, с което се обяснява защо алкалната диета води до строен силует.

Кислородът от жизненоважно значение за здравето на организма. Ето защо вие трябва да консумирате предимно храни, които увеличават нивата на кислород в кръвта. Такива са алкалните храни, а кои по-специално, научете в следващите редове

  • Киселинно-повишаващи храни: червено и пилешко месо, индустриални сладкиши, бисквити, торти, хлябове, съдържащи мая, бяло брашно, сол, захар, консерванти, газирани безалкохолни напитки и алкохол, чай, кафе, шоколад.
  • Киселинно-понижаващи (алкални) храни: лимон, грейпфрут, кайсия, праскова, смокиня, домат, ябълка, круша, манго, папая, авокадо, копър, целина, карфиол, лук, чесън, джинджифил, червено цвекло, семена и масла от слънчоглед, тиква и сусам,  бадеми, орехи, овес, кафяв ориз, просо, елда.

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *