Ангел Джамбазки носи проби от замърсената от мина „Караманица” вода в европейски лаборатории и на ЕК

Евродепутатът Ангел Джамбазки ще занесе проби от замърсената вода край мина „Караманица” в Босилеградско в Европейската комисия и лично на комисаря, отговарящ за околната среда Кармену Вела.

„Въпреки че много критикуваме Европейската комисия и ЕС, този път ще се възползваме от това те да въздействат на сръбските власти, които да принудят концесионера ако не да прекрати, то поне да постави филтри при добива на мед от мина „Караманица”. Не става въпрос за някакъв джихад, а Сърбия, която в момента е в сивата зона и се възползва от това, че нито е в ЕС, нито извън него и може да си прави каквото си иска, да вземе мерки. Те трябва да бъдат предприети сега, а не когато се появяват последствията от замърсяването”, заяви в вчера в Кюстендил заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки.

„Не може така нареченият концесионер, за когото имаме и данни, че е от кримиконтингента, представител на страна от Третия свят, да си прави каквото си иска. Когато доведе децата си и жена си до хвостохранилището и всички пият вода от там, тогава ще се убедя, че водата не е замърсена. Между другото в същото ме уверява и жизнерадостният кмет на Босилеград Владо Захариев, който стигна дотам, че каза, че водата съдържала глина и дори е лечебна. Е, нека да ме покани на трапеза и да отпие от каната, тогава действително ще знам, че показателите на арсен не са тревожни. Навсякъде по целия свят медта се добива по една и съща технология, с филтри. Нека да дойдат в България, в нашите преработвателни предприятия, да видят как се работи, защото тук дори идват да черпят опит учени дори от Австралия и Нова Зеландия”, коментира Джамбазки.

Пълна и безусловна подкрепа за защита правата и законните интереси на българите в Западните покрайнини в Босилеград и околията, които са засегнати от незаконните дейности на хората, експлоатиращи мина „Караманица”, заяви още в Кюстендил евродепутатът. Още в края на септември миналата година Джамбазки е получил информация от КИЦ – Босилеград за това, че местната администрация и сръбските власти не обръщат внимание на сигнали на хора от селата, които живеят в близост до мината, че има видимо замърсяване, за това, че животните не се приближават до водата, и че водите на реките в близост се променят. Този сигнал е изпратен от Джамбазки до европейския комисар по околна среда Кармену Вела. Комисар Вела е поел ангажимент да постави проблема на политическо ниво в съвместно заседание на ЕК и преговарящите лица от Сърбия на срещата през март в Белград.

„Нека комисар Вела да сложи на масата тази вода, уж с глина и която лекувала венците, да отпият преговарящите от нея и тогава ще се убедим, че действително всичко е наред. Ние не сме за отнемане на концесията и за разкриване на работни места, както казва кметът на Босилеград Владимир Захариев, но нека там да работят здрави хора”, коментира още Джамбазки. Той уточни, че е изпратил писма до министър-председателя на Република Сърбия, министъра на здравеопазването и министъра на околната среда, от които няма отговор.
„Не очаквам да получим отговор от сръбска страна, това е целенасочена политика на сръбската страна от десетки години насам по отношение на българската общност в Западните покрайнини – да бъдат изселени или във вътрешността на Сърбия, или в България. Ще изчакаме обаче до 6 януари, тъй като по обясними причини те сега се готвят за празниците. Сърбите винаги имат някаква разкрачена позиция по всички теми и се опитват да седят на два сола едновременно, но това няма да им се получи”, обяви още Ангел Джамбазки.

„След разговори и с министъра на околната среда и водите Нено Димов българската позиция е следната: Вероятно има завишена концентрация на вредни вещества в притоците около мината, но тъй като Драговищица е четвърта река по пътя, е нормално те още да не са стигнали до територията на България. Според екологичните оценки, ако не бъдат взети спешни мерки, замърсяването в следващите 1-2 години ще влезе и на българска територия в река Струма”, коментира Джамбазки.

„Да, действително от българска страна непрекъснато се взимат проби. В това ме увериха и кметът на Кюстендил Петър Паунов, и от Басейнова дирекция, но това, че сега няма, не значи, че след месеци няма да се появи в река Драговищица и оттам в река Струма. А през това време хората от Босилеград са под угрозата на заболявания сред тях и домашните им животни”, допълни той.

Председателят на КИЦ – Босилеград Иван Николов беше категоричен, че някога кюстендилското Краище е било екологично чисто, сега е замърсено от фирмата, която прави сондажи за извличане на мед и оловно-цинкови руди в село Караманица.
„Пробите, които взехме като НПО, са ужасяващи, количеството на арсен в два извора в близки села показват 13 и 46 пъти наличие над нормата, което значи, че сондажите са налучкали залежите с арсен и той излиза на повърхността. Имаме и нарастване на случаите на онкологични заболявания в Босилеградско, както и нервно-психическите разстройства”, заяви Иван Николов. Той изнесе статистика, според която само за миналата година 186 човека са се прегледали във Военномедицинска академия. „Забележете, те търсят основно онколози, психолози, невролози, психиатри, увеличиха се случаите на агресия и депресия, на психични разстройства. Пъстървата и речният рак изчезнаха от водата”, алармира Николов.

Като смущаващ той изтъкна и факта за инвестиционните предложения за ВЕЦ-ове, които били 35, а вече 27 имат разрешително.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *