Антична женска глава с „пъпешовидна” прическа новата сензационна находка в Хераклея Синтика край Рупите

Огромна мраморна женска глава без тяло е новото голямо откритие при разкопките на античния град Хераклея Синтика край Рупите, съобщи Фейсбук страницата Archaeologia Bulgarica.

След като там вече бе открита статуя без глава в човешки размер, сега бе открита и глава без тяло. Тя обаче не е липсващата част от първата статуя. Предстои почистване, анализ и датиране на интересната находка, която, както и в първия случай, бе открита от екипа на доц. д-р Людмил Вагалински от Националния археологически институт с музей.

Прическата на женската глава е популярна през римската императорска епоха и се нарича melon frisure, защото релефът на косите напомня линиите по кората на пъпеша. Главата на неизвестната красавица от Хераклея Синтика е открита в сондаж под зид в източната част на форума и е в много добро състояние.

Наред с всички останали въпроси, пораждащи двете находки – като кого изобразяват скулптурите, къде са останалите части от тях и т.н., резонно изниква и този какво може да означава практиката части от скулптури да се заравят под строежи в този край на империята и дали не става въпрос за религиозен ритуал.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *