Топ теми

Аптеките в Пиринско затварят утре врати за 2 ч. в знак на протест срещу Наредба 4

Аптеките в Пиринско спират работа за 2 часа утре в знак на протест срещу нормативни промени, като твърдят, че те ги обричат на фалит.

„Протестираме срещу Наредба 4. Избрахме най-щадящия вариант за преустановяване на работа от 14 до 16 ч., когато има най-малка посещаемост в аптеките. Ако проектът на Наредбa 4 влезе в силa от 4 юли, това означава, че 80% от аптеките ще бъдат принудени да прекратят договора си с НЗОК и така на практика да спрат работа”, заяви за „Струма“ председателят на Националната аптечна браншова организация и зам. шеф на РФК – Благоевград д-р Константин Качулев. Той допълни, че през последните дни, откакто назрява недоволството на фармацевтите, бил често търсен от служители на ДАНС, които се интересували кога точно ще бъдат протестите и дали това няма да рефлектира върху националната сигурност. За утрешните протести са уведомени официално и РЗОК – Благоевград, има внесено предизвестие, че аптекие няма да работят в този часови диапазон, заяви за „Струма“ пресаташето Даниела Петкова.

Промените в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, които отприщиха недоволството на фармацевтите, са отпаднето на ограничението на една рецепта да се предписват до три лекарства, свързани с лечението на до три различни заболявания. Другото предложение е  електронните рецепти да могат да се изпълняват частично в различни аптеки или в една аптека, в рамките на давността на предписанието.Досега Здравната каса плащаше на аптеката по 5 лева на обработена рецепта, на която са изписани напълно заплатени от НЗОК лекарства.

Ако промените влязат в сила, НЗОК ще плаща 5 лева на ЕГН, а не 5 лева на рецепта, считат от БФС. Това ще доведе до намаляване на заплащането на аптеките, тъй като се променя моделът на финансиране по средата на годината, което е напълно неприемливо, твърдят от бранша.

Близо 3000 аптеки ги грози фалит, тъй като фармацевтите ще бъдат принудени да спрат работа поради липсата на надценки и невъзможност да се конкурират, твърдят  фармацевти. Те предлагат или да се преосмисли начинът на плащане на аптеките, или да се запази сегашният модел. Дали предложенията им ще бъдат чути от МЗ и ще се намери ли компромисно решение, предстои да разберем.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Чичко Тревичко

    Споко. Коце Перуката ще стане министър и ще направи както искате. Първият месец няма да казва НЕ!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *