Арестуваха лекарка от ТЕЛК – Търговище

Нов арест на лекар от ТЕЛК заради подкуп. Този път е задържана лекарка от болницата в Търговище. По информация на МВР, тя е взела подкуп от 200 лева, за да издаде документ за трайно намалена неработоспособност на пациент. 

Междувременно, Окръжната прокуратура в Ловеч ще поиска постоянен арест за шефа на ТЕЛК  – Ловеч д-р Донка Минкова и още един участник в схемата за подкупи.

В четвъртък разследващите разкриха схема за освидетелстване на здрави хора и завишаване на процента инвалидност срещу подкуп. От прокуратурата обявиха, че в схемата са замесени всички от ТЕЛК – Ловеч, както и други лекари. Подкупите са били от 200 до 1000 лева, а в момента на ареста шефката на комисията е била с над 20 хиляди лева в джоба си. От ГДБОП обявиха, че предстоят още арести. Представители на неправителствения сектор са категорични, че е нужна цялостна реформа в ТЕЛК.

Според Капка Панайотова от Центъра за независим живот процентът на загубена нетрудоспособност се изчислява на базата на диагнози и се дават подкупи именно за тяхната подмяна. „Ето защо единственото нещо, за което трябва да се ползва решението на ТЕЛК, е социалното осигуряване. Всичко друго следва да бъде индивидуално”, коментира Панайотова.

„Нужна е една по-добра реформа в ТЕЛК. Така, както са разписани сега, правилата създават предпоставки и за корупционни практики. Освен това никой не иска да работи в ТЕЛК. Медиците там са на доизживяване”, каза адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова.

И допълни, че лекарите трябва да осъзнаят, че слагайки си подписа под даден документ, носят сериозна отговорност.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *