Архимандрит Никанор смекчи тона, но напуска БПЦ

Игуменът на Църтогорския /Гигинския/ манастир „Св.св. Козма и Дамян“ архимандрит Никанор смекчи тона, след като в неделя емоционално изригна и заяви, че напуска Българската православна църква /БПЦ/. След стотиците коментари  „за“ и „против“, той отново публикува пост в профила си, този път примирен.

„Драги приятели,

България има своя нов патриарх и неговото име е ДАНИИЛ!

Нека да приемем Божията воля такава, каквато е, и да не го посрещаме с враждебност, а да му помагаме с каквото може, за да стане един добър патриарх и да спечели доверието на хората!

Състоянието на БПЦ е такова, каквото е, и няма нужда да сипваме сол в раните й.

Както вчера съобщих, поради несъгласието си с някои еклисиологични и етически позиции, заемани досега от Негово Светейшество, днес ще внеса в деловодството на Софийска св.митрополия молба да бъда освободен от клирическо служение тук, защото смятам, че така е нужно.

Докато не бъда освободен от послушанието си ще изпълнявам, както и досега, старателно своите отговорности, и продължавам да работя за организирането на Шестия Църногорски Той събор 2024!“.

Той е приготвил писмото до Негово светейшество патрияарх Даниил, в което моли да бъде освободен от послушанието игумен на Църногорския манастир.

Снежа Ганчева написа под поста му: „Дядо Никаноре, похвално е, че сменихте тона. Но защо вчера позволихте да ви употребят медиите? Или това беше част от някакъв план?“ и ето отговорът му: „Емоция и погрешна интерпретация. Чак тази сутрин по БНТ усетих това, когато заговориха за „несъгласие с избора“.Няма несъгласие. Изборът е факт!“.

Бъдете здрав и правете като граовци и трънчани: “ Три пути га мери, еднуж га режи.“.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *