Ат. Камбитов стартира обществените поръчки с пряко договаряне за 2019 г. с фаворита-бояджия Ив. Митев

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов покани една от любимите си строителни фирми – „Екстра колор“, да направи ремонт на приземния етаж на защитеното жилище за хора с умствена изостаналост в кв. „Струмско“. Варианта „договаряне без предварително обявление“ Камбитов е предложил на собственика на фирмата Ивайло Несторов Митев очукване на компрометирана мазилка и шпакловка по стени и тавани /84.13 кв.м/, замазване на стени и тавани с вар, шпакловка, грундиране, латекс и смяна на 20 кв.м плочки, монтаж на 2 реда кухненски шкафове и доставка на 5 врати срещу 11 416.67 лв. без ДДС, или 13 700,00 с ДДС. В сумата е калкулирано и „изнасяне, натоварване и извозване на 3.65 куб.м строителни отпадъци“.
Мотивът на кмета директно да възложи поръчката на Митев е фактът, че при първоначалното обявяване на обществената поръчка миналата есен не е подадена нито една оферта и процедурата е прекратена. Ремонтът обаче е залегнал в капиталовата програма на община Благоевград и тъй като парите са налице, градоначалникът избрал да оферира човека, който няма да му откаже.
Възможността да направи пряко договаряне на ремонта с Митев кметът получава след провал на една по-мащабна поръчка, парите за която са заделени в инвестиционната програма на община Благоевград за 2018 г. Освен ремонта на защитеното жилище за хора с умствена изостаналост, тя включва още ремонт на покрива на психодиспансера и на бившето училище в с. Логодаж. Тази поръчка е обявена през април миналата година, но и за нея не се явяват кандидати. През юни обаче се налага втората обособена позиция в поръчката – ремонтът на покрива на психодиспансера да бъде спешно възложен на симитлийска фирма поради възникнали „изключителни обстоятелства“ /обилни валежи, силен вятър и гръмотевични бури в периода от 13.06.18 г. до 15.06.18 г./. По същото време от поръчката отпада и ремонтът на бившето училище в с. Логодаж, след като се оказва, че предвидените за него 60 000 лева трябва спешно да бъдат пренасочени към изграждането на регионална система за управление на отпадъците. Така ремонтът на жилището в „Струмско“ се оказва единствен в цялата поръчка, като сравнително ниската му стойност /под 60 000 лв./ дава възможност на възложителя да заобиколи конкурс за поръчката и да прибегне до пряко договаряне. Договорът между възложителя и Ивайло Митев е подписан в последните работни дни на 2018 г.
Само няколко месеца преди това пак Ивайло Митев получава по същия способ – без конкурс, директно с покана от кмета и пряко договаряне, и текущия ремонт на детските градини в Благоевград. Става въпрос за „Ведрица“, „Св. Богородица“, „Детелини“, „Роса“, „Щастливо детство“, „Мак“, „Здравец“, „Алени макове“, „Синчец“, „Първи юни“, „Усмивка“, както и „Детски свят“, някои от които имат и филиали. Втората част на поръчката касае ремонта на 6 детски ясли и Дневната детска кухня в „Струмско“, а общата стойност е 169 998.52 лв. – 100 000 лв. без ДДС за ремонта на градините, а останалите пари за яслите. Съдбата на тази поръчка е същата като предишната – през месец май миналата година тя е прекратена, тъй като не е подадена нито една оферта, и Камбитов обявява процедура на договаряне без предварително обявление. Поканата е отправена отново към „Екстра колор“ ЕООД, която има магазин за бои в жк „Еленово“. Фирмата на бояджията-строител ремонтира градините срещу 99 941.75 лв. без ДДС – само с 58,25 лв. под прогнозната цена на общината.
Ивайло Митев ремонтира детските градини в Благоевград и през 2015 г. Тогава като водеща фирма и в съдружие със Стоян Керин в консорциум „Екстра Струма“ той кандидатства в предишната обществена поръчка за освежаването на детските заведения и належащите към оня момент ремонти. Тогава столичната „Ливтас“ даде по-ниската цена от 220 943 лв. без ДДС, гаранция от 10 години  и 30 календарни дни за изпълнение на поръчката, а благоевградското дружество „Екстра Струма“ оферира общината с по-висока цена от 235 726 лв. и двойно по-малка гаранция от 5 г., но за огромна изненада на всички спечели.
Ивайло Несторов Митев далеч не е единственият бизнесмен от Благоевград, възползващ се от законовата възможност за усвояване на средства от обществените фондове чрез директно договаряне с кмета Атанас Камбитов. На 11.12.2018 г. по същия начин фирма “Делен-А” ЕООД на Валентин Соколов получава 2500 лв. без ДДС за доставка на кухненска посуда, чаршафи, калъфки и завивки. Поръчката е по проект „Резидентни услуги за деца и младежи“, процедура „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.“.
Любопитното е, че всички кандидати за тази малка по стойност, но примамлива като изпълнение поръчка, се оказват „неподходящи“ – сред тях нямало нито едно специализирано предприятие или кооперация на хора с увреждания, които биха били с предимство. По тази причина кметът кани благоевградската фирма “Делен-А” ЕООД, в чийто предмет на дейност е включено всичко, незабранено от закона, включително и доставка на постелъчно бельо.
Отново в края на миналата година ремонтът на покрива на храм „Св. Архангел Михаил“ в с. Логодаж е възложен поради екстремна спешност на ЕТ „Алекса-Симитли-Валентин Иванов“, след като първият поканен – „Стилстрой-М” ООД на Михаил Йорданов Камбитов, отказва да сключи договор за 4 166.67 лв. без ДДС.
От декември 2018 г. е и възложената обществена поръчка за доставка на дивани и столове за нуждите на „Заведения за социални услуги“. Тя е за 4 751.67 лв. без ДДС и отново е възложена пряко поради факта, че кандидатите в процедурата не са одобрени. Доставката на диваните е възложена от кмета на столичното дружество „Фърнипро“ ООД, регистрирано преди 4 г. с уставен капитал от 2 лв.
През ноември 2018 г. Камбитов възлага нженеринг – проектиране ведно с авторски надзор и изграждане на канализация на ул. „Търново“ на „Ай би си консулт“ ЕООД. За пряко договорената поръчка благоевградчанката Милена Ризова получава 58 660 лв.
ИРИНА ПЕНЧЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *