Народни лекове срещу всякакви болежки, или бабини деветини

Природните продукти са много добър лечител на всички леки болки и неразположения. Те са чудесна първа помощ, докато отидем на лекар. Рецептите на нашите баби, предадени ни от нашите майки, а понякога и директно от баба на внуче, макар често да ни се струват странни, отдавна са доказали своята ефикасност.

ЧЕРНИЯТ ВЪГЛЕН

Само допреди няколко години при трудности с храносмилането – болки и тежест в стомаха, обичайното лекарство бе черният въглен. Днес, в сравнение с новите медикаменти, този цяр ни изглежда недостатъчно сериозен, но по резултат е почти без конкуренция и затова продължава да бъде широко използван.

Черният въглен не съдържа активни молекули. Той се разгръща в дебелото черво, а карбонатните му атоми се нареждат в последователни пластове и реагират като филтър срещу газовете и токсините, като ги изтласкват навън.

Негативната му страна е, че прочиства изцяло дебелото черво, отнемайки включително витамините и минералите. Затова, ако заложите на медицинския въглен, уверете се, че е минало достатъчно време след последното ви приемане на храната.

ЗЕЛЕНАТА ГЛИНА

Друго природно средство, използвано от нашите предци, е зелената глина. Нейните свойства, с изключение на улесняването на извеждането на газове и на токсини, са сходни с тези на черния въглен. Под формата на фина и ароматизирана пудра зелената глина е включена в състава на фармацевтични лекарства и помага при диария и колит.
Зелена глина в естествено състояние може да намерите в повечето аптеки. За да извлечете максимално полза от нейните свойства, разтворете в чаша вода една супена лъжица глина и оставете напитката да престои една нощ. На следващата сутрин я изпийте, като внимавате да не погълнете и утайката. Медикаментите на базата на зелена глина имат предимството да се усвояват веднага.

ПОДПРАВКИТЕ

Болките и болестите на зъбите могат да ви създадат големи неприятности. Лекарската намеса е задължителна, но за да намалите неприятното и мъчително усещане, преди да потърсите стоматолог, използвайте подправките.

Вземете щипка карамфил и я поставете върху зъба. Това ще намали болката и причиняваните от бактериите разрушения. Ако мисълта да докоснете болното място не ви допада, можете да си направите отвара от няколко щипки карамфил, които сварете и охладете до подходяща за гаргара температура. Специални научни изследвания отдавна доказаха ефикасността на това растение. Тя се дължи на голямото му съдържание на аналгетични и антисептични субстанции.

Друга подправка с лечебни свойства е канелата. Нейна родина е Азия и от векове е използвана при умора, защото дава тонус. Въздействието й е особено резултатно и при грип.

 Чудодейна рецепта за настиналите е отвара от канела, към която след преваряване се прибавя сокът от половин лимон и чаена лъжичка мед. Антивирусните свойства на канелата, придружени от антисептичните на лимона и антибиотичните на меда, са сигурно средство за успешно излекуване.

РАСТЕНИЯТА

Прабабите ни са първите лечителки, служещи си с растения и плодове за приготвянето на медикаменти. Фармацевтичната индустрия днес използва техните знания.

Зелениката е влязла в композицията на лекарствата против рак, а вълнестият напръстник – в тези за сърце. Не бива да забравяте обаче, че растенията крият много изненади и трябва да се използват предпазливо. Понякога техните субстанции са отровни, затова не влизайте в ролята на самозван лекар, като смесвате различните растения по ваше усмотрение. За да не навредите на здравето си, по-добре използвайте отдавна доказани рецепти.

Ако страдате от безсъние, доверете се на чай от валериана или срастниче.

При проблеми с дишането, смесете евкалипт, мащерка, мента и лавандула, а към тях после добавете една чаена лъжичка оцет.

Магданозът също е добър ваш приятел. Богат на желязо, той ще ви помогне да възвърнете формата и енергията си, а също така ще освежи дъха ви.

Листата на босилека действат разхлабващо, а тези на малината помагат срещу ревматични болки.

Чесънът прочиства дебелото черво, маслините също са с диуретичен ефект.

КАКВО МИСЛЯТ СПЕЦИАЛИСТИТЕ ЗА БАБИНИТЕ ЛЕКОВЕ?

Зависи от това доколко е доказана ефикасността им. Отношението на експертите е положително към тези, които са приготвени на базата на традиционната медицина, но при условие че не се прекалява с употребата им.

Китайците, които умело съчетават традиционна и модерна медицина, отдавна са разбрали че градим бъдещето си върху опита от миналото.

Растенията са небивал източник на благотворни субстанции, но не бива да се използват като заместител на медикаментите, предписани от лекаря, особено при патологичните случаи.

Иначе доказано е действието на чесъна за понижаване на високото кръвно и на обикновената блатия за овладяване на диарията.

ИМАТ ЛИ БЪДЕЩЕ НАРОДНИТЕ ЛЕКОВЕ?

Тяхната употреба продължава да се използва и днес. Наблюдава се особен интерес към екзотичните отвари, като обаче към тях трябва да се подхожда с особено внимание.

Липсата на достатъчно информация за произхода и трайността им, както и за съдържанието им на токсични вещества, крие сериозна заплаха за здравето ни. Други лекове, чието благотворно влияние върху организма е доказано, продължават да бъдат изследвани, тъй като се предполага, че те притежават неподозирани целебни свойства.

Само времето ще покаже дали растения като чесъна или обикновената блатия ще влязат в основата на медикаменти, борещи сериозни болести.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *