Банскалия, присвоил ски и оборудване за 71 777 лв. от бившия си бизнес съдружник, с условна присъда

Банскалия получи едногодишна условна присъда с тригодишен изпитателен срок за незаконно присвояване на чужди движими вещи за 71 777 лв.

Срещу 48-годишния Красимир Улузов Районна прокуратура – Разлог е повдигнала обвинение за това, че незаконно е присвоил чужди вещи, чиято стойност е в особено големи размери, от бившия си съдружник Емил Балев от София, с когото през миналото десетилетие имали общ бизнес в курорта – магазин и ски гардероб.  Подсъдимият беше признат за виновен за присвояването на 950 чифта ски обувки, 960 броя ски заедно с автоматите, 3 плазми, 5 компютъра и 7 плазмени монитора, 1 термозавеса и 10 камери за видеонаблюдение, всичките на обща стойност 71 777 лв. За деянието Улузов получи условна присъда, като съдът счете, че мярката ще действа предупредително и превъзпитателно, както и че тригодишният срок на изпитване ще окаже възпиращо действие за извършването на евентуално друго подобно деяние от подсъдимия.

Улузов бе оправдан и счетен за невинен за присвояването на други вещи, предмет на делото, на обща стойност 17 880 лв., а именно отоплителна термопомпа, циркулационна помпа, блок за управление, ел. нагревател, буферен бойлер и бойлер за топла вода.

Красимир Улузов се сдобива с обвинение, след като прекратява общия си бизнес със съдружника си Емил Балев. Двамата регистрират общо дружество през 2002 година. Намеренията им били да бъдат равнопоставени партньори за срок от 10 години и да осъществяват дейност в Банско, насочена в отдаване под наем на ски и ски екипировка, както и продажба на спортни дрехи. Договорката била Улузов  да построи и въведе в експлоатация за сезон 2004 -2005 г. със собствени средства  обекта, в който ще се извършва дейността, а Балев да достави стоката и да оборудва магазина. Дейността стартирала успешно и договорките първоначално били спазвани. Счетоводството на новото дружество се водело в София от доверен човек на Балев, който водел счетоводството и на другите му фирми. През 2009 г. поради слабите приходи, регистрирани в резултат на икономическата криза, отношенията между съдружниците се влошили. Прокраднали се съмнения за злоупотреби и недобро осчетоводяване и Улузов поискал счетоводството на фирмата да бъде  преместено в Банско, за да е добре запознат с всичко случващо се във фирмата. През 2010 година това е направено и подсъдимият установил, че дружеството има непогасени задължения. Следващата година се стигнало и до запориране на банковите сметки на фирмата и Улузов уведомил Балев, че прекратява съвместната им дейност и договора между тях заради неспазване на част от условията по него. Подсъдимият  регистрира собствено дружество със същата дейност, което започнало да използва и отдава под наем оборудването и вещите от старото дружество. Амортизираните били преместени в близък гараж, където били складирани. Междувременно Улузов купил и нови ски и ски оборудване за отдаване под наем в обекта си. През 2012 година чрез нотариална покана Балев поискал от Улузов да му бъде върнато оборудването, което е предоставил, или да му бъде възстановена паричната равностойност за него, възлизаща на 850 000 лв. Улузов  не се явил в уречения ден в търговския обект, където това  трябвало да стане, и в същото време ограничил достъпа на хората на бившия си съдружник до него. За действията му  Балев подал жалба в полицията и стартирало разследване. Последвали проверки от служители на ТД на НАП, които съставили опис на наличните стоки и оборудване в обекта.

От назначената и изготвена в хода на разследването счетоводна експертиза било установено, че доставените в обекта стоки, описани по-горе, не са заведени счетоводно като покупки и наличности в общото дружество на Улузов и Балев и за тях не са съставяни приемо-предавателни документи. Цялата стока била осчетоводена по счетоводните регистри на друга фирма на Балев като закупени ДМА и стоки, която всъщност доставяла стоката.

ИВА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *