Банско отбеляза 133-та годишнина от Съединението на България

В навечерието на 133-та годишнина от Съединението на България с Източна Румелия, Банско отбеляза паметната дата с тържествена програма.

Ръководството на община Банско в лицето на заместник-кметовете Асен Кирицов и Ивайло Ръхов, председателят на общинския съвет – Петър Баряков, общински съветници, директори на учебни заведения, граждани и слънчеви деца, почетоха подобаващо Денят на Съединението – фактическото обединяване на Княжество България с Източна Румелия. Те поднесоха венци и цветя пред паметника „Банско помни героите” след подготвената от НЧ „Никола Вапцаров” тематична празнична програма.

На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия – Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.
Два дни по-късно Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. Пристига в Пловдив и определя за свой помощник в Южна България д-р Странски.
След продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция (1885-1886) Съединението получава признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *