Белгийският премиер подаде оставка

Белгийският премиер Шарл Мишел съобщи тази вечер пред парламента, че подава оставка. Той се отправи незабавно за среща с крал Филип.

Местни медии допускат, че е възможно кралят засега да не приеме оставката на премиера в изчакването на необходимите за случая политически консултации. Възможно е правителството на Мишел да бъде преназначено като служебно до следващите избори.

Редовните парламентарни избори в Белгия са насрочени за идната пролет, но в медиите се допуска, че водещата партия Нов фламандски алианс (НФА) цели незабавни предсрочни избори. В началото на декември НФА, която бе мандатоносител на правителството, изтегли своите министри заради несъгласие с подкрепата за споразумението на ООН за миграцията.

Въпреки тези действия Мишел пътува до Маракеш за подписването на документа, упълномощен от парламента, където се обособи мнозинство от партии в управлението и опозицията. Подкрепата за миграционното споразумение доведе до митинг на крайната десница в Брюксел преди два дни, когато се стигна до размирици и нанасяне на щети по сгради на Европейската комисия.

В последните две седмици Мишел водеше усилени преговори в парламента и с отделни представители на политическите сили, за да спаси своето правителство. След като заяви, че се оттегля тази вечер, повечето депутати го изпратиха на крака и ръкопляскаха дълго след като той напусна пленарната зала на парламента.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *