Белица и Симитли първи в Благоевградска област обявиха поръчки за безплатно саниране на жилищни сгради

Белица и Симитли са първите общини в Благоевградска област, които обявиха обществени поръчки за безплатно саниране на жилищни сгради.

Срещу 1 670 219,11 лв. в Белица ще бъдат санирани две многофамилни жилищни сгради на адресите ул. „Никола Вапцаров” №26 и ул. „Владимир Поптомов” №95. Две софийски фирми подадоха документи за участие в процедурата – „Ен Джи Тренд“ ЕООД на Николай Славчев и „Билд инженеринг 09“ ЕООД с управител Георги Владимиров.

Срещу 3 067 419,89 лв. в Симитли ще бъдат обновени 8 сгради, като средствата са отпуснати по Плана за възстановяване и устойчивост. До крайния срок за подаване на документи пет фирми подадоха заявление за участие в конкурса. За санирането на жилищна сграда на ул. „Христо Ботев“ 41 документи подаде благоевградското дружество „Престиж Бизнес-93” ООД на Георги Шапков и Любен Янев. Фирмата входира документи и за енергийното обновление на сграда на ул. „Христо Смирненски” №10, бл. 1. Друго дружество от Благоевград, което участва в надпреварата, е „Бодрост-96” ЕООД на Евгени Крънджилски, като строителната фирма подаде заявления за санирането на блокове на адресите ул. „Христо Смирненски” №56 и ул. „Христо Ботев” 36. Софийската „Интерполис” ЕООД на Павел Варнаджиев иска да санира блок на ул. „Васил Левски” №47, вх. А и Б. Дружеството от Гоце Делчев „Евротерм Груп” ООД, собственост на Васил Какалов и Александър Софков, подаде заявление за енергийното обновление на сграда в с. Черниче, с адрес ул. „Роза“ №15, вх. А, Б и В.

В надпреварата влиза и местната фирма „Стройкомплект – 05” ЕООД на Веселин Кимчев, която иска да санира две жилищни сгради в кв. „Ораново”, на адрес ул. „Славянска“ №21, бл. 3, и ул. „Димитър Благоев“ №16, вх. А и Б.

Енергийното обследване на 8-те жилищни сгради, одобрени по европейската програма, е извършено от софийската фирма „Лайф Енерджи” ООД, собственост на Галина и Кънчо Паскалеви.

Припомняме, че в края на декември месец миналата година от Министерството на регионалното развитие и благоустройство обявиха, че 756 многофамилни жилищни сгради в 102 общини са одобрени за саниране със средства по процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, който се финансира от Европейския съюз и възлиза на 1 128 694 945,76 лв. Участието по този етап е 100% безвъзмездно, като единствената сума, която собствениците на имоти трябваше да заплатят, бе за енергийно обследване. Сумата варираше от 500 до над 1000 лв. в зависимост от квадратурата на имота. След като собствениците бъдат одобрени, следва да им бъде върната 80% от заплатената сума.

Десет пъти по-малко бяха подадените проекти за участие в Етап 2 от програмата за саниране, който е с 80% безвъзмездно финансиране – 307, спрямо подадените по-рано за изцяло безплатното по Етап 1, които бяха 3068.

Другите общини в Благоевградска област, одобрени по програмата за безплатно саниране, са четири. За Благоевград са одобрени 18 жилищни сгради, за Петрич 6 жилищни сгради, за Сандански 2 блока, а в Гоце Делчев – 3 блока.

На този етап обаче само общините Белица и Симитли са на финалната права, като предстои администрациите на кмета Ревански и Апостолов да обявят дали фирмите, подали заявление за участие, отговарят на процедурата.

ВАСИЛЕНА ПЕТРОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *