Бившата депутатша Б. Гамишева си строи басейн в къщата за гости, финансирана с 400 000 лв. по европрограма

Съпругата на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев – Боянка, която пое изцяло семейния бизнес, докато съпругът й правеше политическа кариера в 44-ото НС, е решила да прави скромен басейн в къщата за гости в местността Игрището, землището на хаджидимовското с. Гайтаниново.

Фирмата й ЕТ „Боянка Гамишева” действа по закон – освен че е уведомила община Хаджидимово за инвестиционното си намерение, тя е уведомила за решението си и Министерството на околната среда, въпреки че не е била длъжна на направи второто – бъдещият басейн не може да бъде отнесен към някоя от позициите на Приложения №1 и №2 от Закона за опазване на околната среда, предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда, както и на преценяване на необходимостта от ОВОС съгласно ЗООС.
Причината е, че още през 2013 г. с Решение №11 РИОСВ – Благоевград е позволило на Гамишева върху площ от 6 дка в м. Игрището да се обособят 2 парцела, в единия от които бъдещата тогава депутатша да изгради триетажна къща за гости с ресторант, кухня, 14 спални и санитарни помещения. Тогава инвестиционното й намерение е извървяло цялата екопроцедура и 2 г. по-късно е въведена в експлоатация от гл. архитект на община Хаджидимово. Сега Гамишева на практика дозастроява имота, този път с басейн на площ от 23 кв. м и обем до 100 куб. м, който ще се пълни от водопроводната мрежа на населеното място, а отпадъчните води ще се отвеждат в изградено пречистващо съоръжение.

Къщата за гости на Боянка Гамишева бе построена с европейско финансиране по Програмата за селски райони, която й отпусна близо 400 000 лв., а на снаха им Ангелина брои 300 000 лв. за друга къща за гости, този път в с. Лещен. Информацията за двете фамилни придобивки пък излезе на бял свят в началото на тази година, след като стана ясно, че строителната фирма на депутата  „Гамишев – НКБ“ ЕООД фигурира в миналогодишния списък на големите длъжници на НАП с дълг към хазната от 195 774 лв. Проучване установи, че малко преди да бъде избран за общински координатор на ГЕРБ Гоце Делчев в края на април 2016 г., Димитър Гамишев се отървал от фирмата си, като я прехвърлил на ловешката „Файнест Асошиътс“ с управител Георги Михайлов Георгиев, който върти още 92 фирми и е собственик на 53 дружества, повечето от които са с дългове към хазната.

Малко по-късно Д. Гамишев подаде молба да бъде освободен като депутат от 44-ото НС и от няколко месеца отново е редови бизнесмен в Г. Делчев въпреки, че семейните фирми все още официално се водят на съпругата му.

Междувременно НАП го зарадва с новината, че няма да иска развалянето на сделката за прехвърлянето на задлъжнялата му фирма към ловешкия „бизнесмен”, а ще атакува в съда единствено продажбата на апартамент от 89 кв.м в Гоце Делчев, който през януари 2016 г. депутатската фирма „Гамишев – НКБ“ ЕООД продала на съпругата Боянка Гамишева, а през април същата година семейство Димитър и Боянка Гамишеви я препродали на „Боро травел-99” – дружество, собственост на Гамишева. Според иска на НАП врътката е направена след ревизионен акт, който констатира дължими ДДС и корпоративен данък. Ответници по делото, водено от приходната агенция в Гоце Делчев, са фирмата на Гамишева „Боро травел – 99“ ЕООД, „Гамишев – НКБ“ ЕООД, която по онова време е била все още собственост на Димитър Гамишев и двамата съпрузи. Искът срещу всеки ответник е за 20 912.30 лв. През април делото не можа да тръгне и най-вероятно стартът му ще е наесен.

По прехвърлянето на „Гамишев – НКБ“ ЕООД към „Файнест Асошиътс” пък стана ясно, че Д. Гамишев е чист – той просто се е възползвал от вратичка в закона. Ако една фирма се прехвърля с договор за продажба на предприятие, по закон собственикът й е длъжен да уведоми НАП за това и да представи в Търговския регистър документ, който го потвърждава. Ако обаче се прехвърля с договор за продажба на 100% от дяловете, не се изисква никакво уведомление. Точно така е станала и сделката с „Гамишев – НКБ“ ЕООД – продадени са дяловете, а не предприятието, поради което Агенцията по вписванията не била длъжна да изиска документ от НАП. Самият договор за прехвърляне на дяловете е сключен при нотариус в Гоце Делчев на 22 април 2016 г., а на 28 април е станало вписването в Търговския регистър.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *