Бившият съветник К. Илиев алармира: Отсякоха 5 бора в двора на благоевградския храм „Въведение Богородично“, да не са на пътя на някой идиотски строеж/ОБНОВЕНО/

От църквата реагираха: Бяха болни и застрашаваха покрива

Пет отсечени бора в двора на благоевградския храм „Въведение Богородично“ взривиха полемика в социалните мрежи. Сигнала подаде бившият общински съветник Кирил Илиев, възмутен, че от близо 70- годишните дървета са останали само дънерите, без обществото да е наясно с мотивите за сечта.


„За чий дявол или Бог бе нужно да се посегне на тези дървета? Опасни ли са, изгнили, или са пречили на Серафим да си паркира колата? Или по-лошото – на пътя са на някой идиотски строеж, който ще се появи? Нищо не оправдава кмета и общината за такова посегателство или най-малко църквата, или това което е останало от нея!“, написа на стената си К. Илиев.

Пред репортер на „Струма“ той допълни, че процедурата за отсичане на дървета, без значение дали те са в общински или частен имот, е доста тежка и за да се стигне до сеч, е нужно експертно становище и писмено разрешение – заповед от кмета. Тя е описана подробно в Наредба за изграждане и опазване на зелената система на територията на община Благоевград.

„Дърветата бяха болни. Едното се беше наклонило силно към покрива на църквата и създаваше реална опасност при буря или тежък сняг да падне и да нанесе сериозни щети“, обясни причината за отсичането на боровете председателят на църковното настоятелство отец Андон Шавулев. Той разказа, че преди няколко месеца са викани специалисти от Горското да дадат предписание как да се процедира, те констатирали, че дърветата са започнали да загниват и трябва да се премахнат. Служители към храма разказаха, че като информирали Неврокопския митрополит Серафим, той посъветвал дънерите да се разбичат да се ползват като материал, но секачите на дърветата установили, че отвътре те са прогнили и не стават за материал. Затова  ги нарязали на трупи и ги складирали на сухо.

Още един бор в двора на църквата се е наклонил опасно, той застрашава къщите в съседство в кв. „Вароша“ и също трябва да бъде отсечен, обясниха от служители към черквата.

„Не съм запознат със случая и не знам кой колега е бил на проверка, но кореновата система на боровете е плитка и  какво значи да правим дискусии за нещо, което може да нанесе вреда? Ако дървото падне върху покрива, каквато реална опасност има, какво правим?! А щом е наклонено, винаги може да падне, така че тази превантивна мярка е била навременна“, коментира случая шефът на Горското инж. Калин Зашев.  

От кметството заявиха, че Община Благоевград не е информирана за това деяние и не е давала разрешение. „Внушението за обратното и непочтителното отношение към Църквата и Владиката не Ви правят чест“, реагира на поста на Кирил Илиев кметът Методи Байкушев и обеща: „Ще извършим проверка за причините за отрязване на дърветата и при наличие на нарушение ще наложим санкции“.


Бившият съветник коментира, че ако общината не знае за случилото се и разбира за него от поста му с 2 седмици закъснение, е още по-зле. „Дори за миг не съм допускал, че е направено без разрешение, без спазване на наредбата и без да знаете. Да не се окаже, че и Владиката и Църквата не знаят и че са се самоотсекли… Не създавам внушение, но фактът, че тези дървета вече ги няма и вие научавате за това от мен и моята публикация, също е тревожен, а налагането на санкции няма да ги върне. Също така е неуважително и непочтено от страна на Църквата да не информират и да не спазват законите на държавата и общината, за спазването на които всички, и най-вече вие като кмет, трябва да следите“.

Общинската наредба предвижда глоба от 100 до 2000 лв. при повреждане и отрязване на растителност без разрешение.

„Разбира се, че ще засадим млади дръвчета на мястото на отсечените. Предстои да се консултираме със специалисти от кой вид ще са най-подходящи за църковния двор“, каза отец Андон Шавулев.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Джумалия

    Аз вярвам повече на отец Андон Шавулев, отколкото на разни политически еднодневки.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *