Бизнес дамата Теодора Мичева събра 60 яйца от бабите в селата за Великден, боядисва и меси козунаци след строг пост с децата си

Бизнес дамата Теодора Мичева, която е мениджър на „Лафка“ за Благоевград, успя да събере 60 домашни яйца с бяла кора за Великден. Поръчката за екояйцата направила още преди месец при баби от селата, а агнето ще бъде доставено от бащиното родно село Езерец. Баща й я научил от малка да почита православните канони и да спазва строг пост, тъй като самият той е ревностен християнин. Над 40 години е в църковното настоятелство на храм „Св. Димитър” в  кв. „Струмско“, озеленяването е негово дело. Сега Теодора Мичева предава любовта към християнската вяра на двете си малки дъщери – Никол и Християна, които й помагат в приготовленията за Великден.

„На Велики четвъртък ставаме рано с децата, боядисваме първите червени яйца, с които им правя кръстче на челото. Вечерта отиваме цялото семейство на служба в църквата „Св. Димитър” и слушаме 12-те евангелия. Тогава оставям дрешка на децата при разпятието – за здраве, която прибирам в петък вечер, когато отново отиваме в църквата и минаваме под плащаницата. Децата оставят червени яйца при разпятието. В събота боядисваме останалите яйца, украсяват се с ваденки, рисуват се със свещичка, помазват се с олио. Технологията да не се чупят е да са били на стайна температура и да се варят 8 минути. Заедно с децата месим и козунаците. Всички продукти – брашно, яйца, мляко, трябва да са на стайна температура.

Спазвам старата рецепта на баба ми. Продуктите за 1 тава с козунак са: 1 кг брашно, 6 яйца, 1 чаена чаша олио, 300 мл прясно мляко, 1 кубче мая, 20 лъжици захар, щипка сол, настъргана кора лимон. Тестото се меси два пъти и се оставя на топло да втаса. Слагаме стафиди и бадеми, предварително накиснати във вода. Когато се подуе, се правят плитки и пак се оставя да втаса. Преди да се опече, се маже с жълтък и се поръсва със захар. Месим поне 3 козунака, тъй като сме голяма фамилия. Агнето се пече в пещ в двора на баща ми, слагам масло и чесън. Не го пълним, а правим отделно дроб сармата. В събота вечер посрещаме Великден в църквата и в неделя се събираме цялото семейство – моето, на брат ми и сестра ми, на великденска трапеза при родителите ми в „Струмско”, сподели Теодора Мичева, която е активист на ВМРО в Благоевград.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *