БИЗНЕС НОВИНА! След 4 г. събедни битки младият благоевградски милионер Д. Стойков пребори дивите птици в защитена зона Кочериново и получи „ок” за строеж на МВЕЦ

Младият благоевградски милионер Димитър Стойков, който има текстилна фабрика, фабрика за минерална вода, фабрика за бутилиране на бира, соларен парк и др. в Кочериново, както и суперлуксозна яхта, успя да се пребори с държавните институции в Блгоевград и си издейства правото да строи МВЕЦ на промишления водопровод,  захранващ с вода бившия Завод за целулоза и хартия в с. Бараково. Самият водопровод е на „ВЕЦ Стоби” ЕООД, който отново е на Д. Стойков, но проблемът възникна не заради собствеността, а заради дивите птици в района.

Разрешителното коства на бизнесмена 4 г. събедни дела, започнали в Административен съд – Благоевград и финализирани във ВАС.

В Благоевград Стойков завежда дело срещу решение от 10.06.2014 г. на РИОСВ, с което е прекратено производството по преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействие върху околната среда. Мотивът на екоинспекцията е, че инвестиционното намерение попада в границите на защитена зона „Кочериново” за опазване на дивите птици. По-късно и Министерството на околната среда и водите, и Административен съд – Благоевград отхвърлят жалбата на Стойков и искането му актът на РИОСВ – Благоевград да бъде отменен, а преписката – върната за продължение на процедурата. При обжалването в София бизнесменът обаче не само печели делото, но и осъжда РИОСВ да му плати 1225 лв. за разноските по делото на двете инстанции.

Мотивът на ВАС да позволи строителството на МВЕЦ-а е, че в защитената зона е само част от съществуващия промишлен водопровод, който е изграден през далечната 1978 г., а и Басейнова дирекция Западнобеломорски район е дала благословията си за новото инвестиционно намерение при единственото условие, че реконструкцията не засяга тази част от водопровода. Освен това промишленият водопровод бил включен в изключенията, одобрени за защитена зона Кочериново през 2008 г. от министъра на околната среда и водите, който забранява изграждането на нови МВЕЦ тук, но допуска съществуването на одобрените преди 2008 г. съоръжения.

Решението на ВАС влезе в сила и Д. Стойков входира в община Кочериново инвестиционното намерение за новата си централа. Завчера изтече срокът, в който жителите на с. Стоб можеха да протестират срещу новото съоръжение, но не се появи нито един недоволен.

При това положение бизнесменът вече има пълно право да започне строежа на МВЕЦ-а, което планира от 2012 г. За него ще му е необходимо водопроводно отклонение от 4885 м на съществуващия промишлен водопровод, по което след минаването и отработването на водните количества от МВЕЦ-а водите ще се връщат обратно. Предвижда се и строителство на сграда на централата.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Селяни

    А дали жителите на село Стоб, изобщо са разбрали какво ново смята да строи „младият благоевградски милионер“?! Че е с голям апитет – вижда се, че и чува се… Но да видим

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *