
2-кг шаран бе подаръкът от риболовния излет на благоевградчанина Иван Илиев. Решен да кръшне от семейните задължения и въпреки дъжда в неделната сутрин, той опитал късмета си на любимото на много риболовци място край Благоевград – Бистрака.
Няколкочасовото чакане дало резултат. Първата му риба – шаран с прилични размери, Иван извадил с лекота. Малко след това, при следващото кълване, разбрал, че си има работа с доста по-голямо парче.
„Не бях подготвен за едра риба, бях тръгнал за каракуда и дребосъци с тънко влакно, за стръв закачих „грозд” от три бели червея. Първо видях типичното плахо кълване за шарана, леко потапяне на плувката, после стана по-сериозно, виждам – въдицата се огъва, само отпускам аванс и чакам, после придърпвам, пак аванс, така успях да го извадя, помогна с кеп и колега рибар, успях накрая. Бях позабравил тръпката от ваденето на по-голяма риба”, сподели Иван Илиев.
Той даде и рецепта за пържен шаран: Не замразявайте рибата, гответе я на следващия ден. Нарежете шарана на шайби, 2 сантиметра дебели, оваляйте в смес царевично и бяло брашно със сол, пържете в много мазнина.
Няколко часа да имате свободни, излезте сред природата. Няма по-добър лек срещу стрес и вируси – заедно със семейството и приятели се разходете, направете си пикник, е съветът на любителя риболовец, който не пропуска всяка възможност да посети любимия си язовир „Доспат”, а за еднодневните си преходи предпочита „Калин”.
Сега стяга такъмите за язовир „Искър”, където отново ще опита късмета си. Наслука, Иване!
ДАНИЕЛА ИЛЧОВА