Благоевградският туроператор В. Ангелов: Българските туристи да не се плашат да пътуват в Гърция, слънцето и солената вода са бич за коронавируса, в курортите, които „Оазис-А” ползва, няма нито един заразен

Много уважавам Здравка Чимева – доказан туристически деятел от дълги години и в момента сериозен и успешен туроператор, даже сме  работили заедно, затова ще продължа темата, която тя коментира на страниците на вестник  „Струма” за летуването в Гърция.

Вярно е, че гръцките хотели не приемат заявки за  1-2 нощувки, но не бива да се забравя, че от 1 юни започва активният туристически сезон и всеки хотелиер ще предпочете резервации за над 5-6 нощувки, а не за 1-2. Така че хотелите в Гърция са отворени за туристи. Аз стопанисвам бази в Гърция и водя туристи от 16 години. Предлагам от 1 април до 20 октомври от 70 до 100 стаи в курортите Ние Ираклица, Неа Перамос, Паралия, Врасна, Неа Врасна, Ставрос, Паралия Катерини и Халкидики, това са на   сезон по 5-6 хиляди туристи. Затова притесненията ми са те да не останат подведени, че хотелите в Гърция не приемат.

Искам да призова българските туристи да не се плашат да пътуват в Гърция. Страната в момента има най-малко заболели на ден /най-малко в цяла Европа/, а в районите, които предлагаме за почивка, няма нито един заразен с Ковид-19.

Нещо повече. Освен яркото слънце, солената вода по мнението на лекари е бич срещу коронавируса.

Винаги съм подчертавал достойнствата на този район – малки, уютни хотелчета, тишината и спокойствието на плажовете и в най-активния сезон ги правят особено привлекателни. Какво по-добро, особено в сегашната ситуация?!

В нашата агенция „Оазис-А” продължават записванията за целия сезон, включително за месец юни, откази почти няма, в единични случаи има колебание, но то беше преди да падне карантината.

Изцяло подкрепям споделеното от Здравка Чимева, че мерки за подкрепа на туризма в държавата липсват. Министерството на туризма трябва да вземе пример за активност от Министерството на земеделието. До този момент туризмът и туроператорите в това число са без всякаква подкрепа.

Франция дава 70% от заплатите на всички работещи в туризма до м. септември.

За съжаление, нашите съседи ни изпреварват във всички взети икономически мерки, засега Македония дава по 300 евро на всички работещи в туризма за два месеца, като се водят преговори с още два месеца да се удължи /за месец април са получили въпросните пари/,  Сърбия осигурява по 300 евро за шест месеца, за Гърция да не говорим каква е подкрепата…

А в България – нула! Как да се чувстваме ние?!

За мярката 60/40 дори и Симеон Дянков преди няколко дни сподели, че не е работеща и даде пример, че в съседните държави – Румъния, Сърбия, Гърция, мярката е 80 до 90% помощ от държавата и само 10-20%  от работодателите.

Говори се за безлихвени кредити, но и тях все още ги няма – банките твърдят, че нищо не знаят!

Похвално е, че мярката до 4500 лв. безлихвен кредит за служители е факт.

Тъй като правителството твърди, че икономическите мерки тепърва предстоят, надявам се да покаже, че мисли и за сектор туризъм и ние няма да останем единствени от бизнеса без всякаква подкрепа.

Надяваме се също така както нашето правителство първо реагира и сме на първите места в Европа по отношение на здравните мерки, да предприеме адекватни икономически мерки, за да не сме на последно място дори и на Балканите.

А на нашите клиенти, които са и наши приятели, пожелаваме слънчево, усмихнато, горещо и безпроблемно Лято 2020!

Ние от „Оазис-А” Ви очакваме с най-добрите оферти за отдих на Беломорието!

ВАСИЛ АНГЕЛОВ,

собственик на ТА „Оазис-А”

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *