Благоевградски адвокати поискаха наказателна отговорност за виновните за срива на Търговския регистър

69-има адвокати, сред които и 5-има благоевградски, настояха за незабавна независима проверка на Агенция по вписванията, както и за подвеждане под наказателна отговорност на виновните за неработещия сайт на Търговския регистър. В отворено писмо до президента, министър-председателя и министъра на правосъдието те изразяват възмущение за това, че „в 21 век, в страна от ЕС с еврокомисар по дигитализация няма работещ Търговски регистър 8 дни“.

„Единственото обяснение е, че някакви 4 диска дефектирали!8 дни чакаме нещото, наречено сайт да проработи, и то засега дава само общ статус на фирмите. Загубите за търговския оборот са неизчислими, никой не се наема да направи такава сметка. Правителството е оставило на директора на ТР да се оправя със ситуацията, а тя информира, че се работи. Това не е достатъчно, нито нормално. Не, не може обяснението да е „случва се“! ТР е част от националната сигурност на страната! Докато регистрацията на фирми бе в съда, бе възможно да се регистрира фирма в друг град, а сега тази опция е напълно изключена! Не може да не се дава обяснение, нито да се неглижира проблемът!

Кой и кога ще поеме отговорност за случилото се?

Кога ще има работещ сайт на Търговски регистър?

4 милиона са дадени за сигурността на Търговски регистър, а ние вече 8-ми ден нямаме такъв! Настояваме за незабавна независима проверка на Агенция по вписванията, както и за подвеждане под наказателна отговорност на виновните за неработещия сайт лица! Настояваме за поемане на отговорност от правителството и за точен срок, в който ще започне работа единственият ТР в страната! Настояваме за прокурорска проверка на работата на Министерство на правосъдието и целия МС с всички структури и ведомства, тъй като днес и сайтът на Министерство на правосъдието не работи!“, се казва във вчерашното отворено писмо, което бе подписано и от 5-има адвокати от благоевградската колегия – Любомир Георгиев, Теодор Тошев, Пенка Смукова, Албина Анева,  Виктория Коцева.

Адвокат Любомир Георгиев заяви, че  липсва информация по съществения въпрос за това кога са закупени дисковете, дали са в гаранция и кога са сменявани за последно. По думите му в момента има мъгла по случая и се прави опит да се завоалира проблемът от директорката на Агенцията по вписванията по един недопустим начин.

Потърсихме за коментар шефа на адвокатската колегия в Пиринско Иван Чолаков, който заяви следното: Агенцията не работеше още преди да се срине информационната система. От няколко месеца постъпват множество сигнали от благоевградски адвокати, че заявления за вписвания на обстоятелства и промени масово се просрочват от служителите, след което получавахме откази на безумни основания. Например за липса на пълномощно от лице на име Джовани, което изобщо не фигурира в управлението на търговското дружество. Търговският оборот на практика беше блокиран, докато адвокатите вършат сизифовска работа и накрая клиентите се товарят с нови такси и плащания.  Оставки на директорката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова и на правосъдния министър Цецка Цачева са напълно резонни. Въпроси буди и кадровата политика в Агенцията по вписванията. След като двама от опитните експерти в Имотния регистър в Благоевград Антония Велева и Капка Хаджигаева напуснаха, първата стана деловодител в Районен съд след конкурс , а втората бе уволнена, бяха назначени трима нови служители. Оказа се, че те са започнали работа без  конкурс. По този повод репортер на „Струма“ се обърна към  пиарката на Агенцията по вписванията Илияна Жотева, която обясни, че конкурс за тези  кадри не се провежда.  На резонния въпрос как потенциалните кандидати за работа могат да научат за вакантните места при липса на обявен конкурс, отговорът беше – ами питат и се интересуват директно в агенцията .

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


 

 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *