Благоевградчанинът Вл. Табутов от първата гребна експедиция през Арктика съдейства за научно изследване на планктона

Първата в света гребна експедиция, която започна прекосяването на Северния ледовит океан от край до край, напредва „успешно покрай красивите фиорди“, каза Стефан Иванов. Освен кампанията “Да! За живот” и петицията за защита на Южния океан, пълната арктическа гребна експедиция (Full Arctic Row – FAR) подкрепя и научен проект, посветен на планктона. Това съобщи скиперът за БТА, малко след успешното прекосяване на 60-ия паралел, по време на първата за пътешествието плаваща котва, която спуснаха поради насрещен вятър със скорост до 13 възела.

Пионерският тандем Стефан Иванов – Владимир Табутов започна да гребе от Хагесунд, Норвегия. FAR ще бъде не само най-дългото плаване през Северния ледовит океан, осъществявано някога с гребна лодка, но и първото в историята на човечеството, в което Северният ледовит океан ще бъде прекосен с гребна лодка от край до край.

Очакваме двамата българи на “Неверест” да стигнат на собствен ход до най-северната точка на планетата, достигана някога с гребна лодка.

Стефан Иванов добави, че разполагат с кепче, с чиято помощ ще съберат и предоставят общо 80 проби на учените от Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На базата на техните изследвания и заключения ще имаме възможност да разберем повече за климатичните промени и глобалното затопляне, а в по-мащабен план информацията ще бъде полезна за следващите учени и политици, които ще трябва да вземат решения, свързани с бъдещето на обществото.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *