Благоевградчанинът Иво Дормушев извади 5-килограмова щука от Кочериновските гьолове, засрами старите рибари

Благоевградският търговски представител Иво Дормушев извади 5-килограмова щука от Кочеринските гьолове и засрами стари рибари, които мятаха въдиците, но безуспешно. Иво разказа: „Риболовът ми е любимото хоби и докато бях ерген, можех да си го позволя по няколко пъти в седмицата, но откакто станах семеен и ми се роди детенце, ходя за риба по- рядко. Обикновено се събираме три пъти седмично с мои приятели и отиваме на Кочеринските гьолове /Старите пресевни/, където има много видове риба – лин, сом, червеноперка, костур, клен, каракуда. И понеже всички сме на работа, нямаме време да направим пълноценен целодневен излет и хвърляме въдица за по час-два часа. Моят колега още е начинаещ в риболова и каквото уловя, си го делим, а щуката направо обра точките, по принцип тези риби достигат до 7 килограма, но това е голяма рядкост. Най-подходящото време за улов на щуки е преди залез слънце или рано сутрин, преди изгрев, защото тогава тя се храни по-активно, особено през есента, когато ловува, за да натрупа мастни запаси за зимата. Когато с приятеля ми отидохме на гьоловете, там имаше опитни рибари. Те ни посрещнаха с думите: „Няма смисъл да залагате въдиците, момчета, цял ден висим тук, но рибата не кълве“. Ние обаче решихме да си опитаме късмета, хвърлихме въдиците и чакането не продължи дълго, само след пет минути нещо започна енергично да дърпа влакното. В първите няколко секунди не можех да видя каква е рибата, но в стремежа си да се освободи от куката тя се преметна над водата и видях, че е доста едра и с издължена муцуна, веднага разбрах, че е щука. Благо се развълнува и започна да ми подвиква: „Извади я, извади я!“. Когато я издърпах навън, не можах да повярвам, че в този каръшки ден само за няколко минути ми проигра късмета, бях много радостен. По-старите рибари оглеждаха улова ми завистливо и ме заразпитваха каква стръв слагам, а аз ползвам стандартната жива захранка.
Аз съм много ларж по отношение на рибите, които хващам, и съм решил да приготвя щуката вкъщи и да поканя Благой да я изядем заедно със семействата си. Тъй като месото й е по- сухо, трябва да се приготвя по специфичен начин, не е достатъчно само да я хвърлиш на скарата, както е при сома например. Знам две страхотни рецепти, които правят щуката много сочна и ароматна, и двете включват три основни съставки – масло, чесън и лимон. Първата е сравнително по- лесна: рибата се нарязва на шайби, които се запичат на грил тиган от двете страни. Прави се дресинг от разтопено масло и ситно нарязани чесън и магданоз. С помощта на готварска четка, запечените парчета се намазват от двете страни с дресинга и се добавя гарнитура по избор.
Този път мисля да я приготвя по втората рецепта, която я прави още по-сочна: рибата се почиства така, че коремът й да остане празен, намазва се цялата с масло, магданоз и чесън, а плънката се състои от 200 грама стафиди и бекон, който омазнява рибата и й придава уникален аромат. Върху нея се нареждат доматени шайби и се прави заливка от масло, пече се на фурна и става страшно апетитно и здравословно ястие“, разкрива рецептата Дормушев, който сам се справя отлично с приготвянето на вечерята.
ВЕРОНИКА ТЕМЕЛКОВА



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *