Благоевградчани алармират за масова незаконна сеч по екопътеката за Кръста, заснеха как бракониери мъкнат дърва

За масова незаконна сеч край екопътеката за Кръста в местността Заева поляна край Благоевград сигнализираха жители на града, които често се разхождат до мемориала. Те споделиха, че от близо един месец в района интензивно се унищожават дървета. На мястото се виждали и следи от каруци и коне. Трупите били надлежно подредени и даже вързани с подръчни материали, за да се свалят по-лесно, а през последните дни ситуацията станала особено тревожна.

„Всяка сутрин има нови и нови такива гледки и се чуват секири. Към 7.30 ч. и следобед между 14.00 и 15.30 ч. бракониери влачат дърветата. Обикновено са по 4-5 трупи, но последните дни са по много повече. Очевидно живущи в Предел махала се подготвят за предстоящите студени дни“, разказаха благоевградчани, станали свидетели на грозната и шокираща акция по изсичането на гората в района до последните къщи на Предел махала.

За последно нарушители се забелязани вчера около 15 часа. Хора видели и дори снимали група роми, които най-необезпокоявано мъкнели отрязаните дърва по пътеката надолу.

„Най-странното е, че тази сутрин /б.р. 04.02./ имаше новоизсечени без маркировка, а следобед на същите тези дънери имаше маркировка. Шокирани и възмутени сме. Уж все се говори за опазване на природата, как държавата се бори с бракониерите, а гората се сече и се унищожава безнаказано”, заявиха благоевградчани, надяващи се институциите да се задействат и незаконната сеч да бъде преустановена, за да се опазят „белите дробове“ на града. 

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *