Благоевградчани без страх от зарази всяка сряда купуват стотици бутилки мляко и млечни продукти от пазара, частниците зареждат дори ресторанти

Благоевградчани не се страхуват от заразени с туберкулоза или бруцелоза домашни млечни продукти, показа проверка на „Струма” във вчерашния пазарен ден, след като се разбра, че крава в стадото от 40 животни на благоевградския фермер Иван Стоянов-Китаеца е заразена с туберкулоза. Въпреки силния дъжд няколко дузини  търговци на краве, овче и козе мляко, мътеница, сирене, кашкавал, масло и извара бяха изнесли на пазара стотици литри и килограми млечни продукти и пред щандовете им през целия ден имаше върволица от купувачи.

Сред най-оборотните сергии бе тази на Иван Гълъбов от Благоевград, който бе подредил на тясната сергия всякакви производни на млякото плюс домашен мед, кокоши и пъдпъдъчи яйца.

„Имам много животни, помагат и жената, и децата, а и работници съм наел, защото сам човек е невъзможно да се справи”, разказа Гълъбов. Той призна, че цялата продукция на щанда му е от млеконадоя за един ден, а когато не е сряда или събота, разчита на разносната търговия – снабдява магазини и заведения с мляко и млечни продукти. „Редовно ни проверяват от Областната дирекция по безопасност на храните, няма начин да допуснем на пазара заразено мляко”, категоричен бе животновъдът.

Кашкавал 15 лв./кг, козе и краве мляко по 1,20 лв. литъра, овче мляко по 2.00 лв., краве сирене 8 лв./кг, козе и овче по 10.00 лв. и извара по 3 лв. видимо се приемаха добре от купувачите и къде по цели килограми, къде по половинка, търговията при Гълъбов вървеше с пълна пара.

2 сергии по-долу Фатиме Хайрулла от якорудското с. Аврамови колиби продаваше козето и овчето сирене по 12.00 лв./кг, но и нейните цени не стряскат купувачите.

„Тръгнала съм в 4.00 сутринта за Благоевград, защото в Якоруда няма къде да продаваме – там всеки си има и мляко, и сирене, и оставих мъжа ми днес да се грижи за животните”, разказа жената, която посрещаше главно постоянни клиенти. Те се обръщаха към нея по име и купуваха конкретна стока, която си вземали от нея и по-рано – като „не много солено краве сирене”, „меко овче” или „безсолна извара”.

Сред клиентите й вчера беше и младо семейство от Благоевград, което за пръв път пазаруваше от нея. Таткото призна, че детето им имало проблеми с костите и някой ги посъветвал да му дават домашно сирене. След като им продаде от немного соленото, Фатиме им предложи и парченце пресен кашкавал, с което ги зариби да си купят и от този артикул, а накрая с невероятен търговски нюх им пласира и пакет извара срещу 3 лв., след като изведнъж се сети как някой й разправял, че е много полезна за костите. Като бонус към изварата семейството получи и рецепта от Фатиме как да я дават на детето – с малко сол и капка олио върху половинка варено картофче, за да не е много суха.

„По нашия край болести по животните няма, защото те си ядат прясна тревица, а и си имаме ветеринар, който по БДС-то /б.р. Българския държавен стандарт/ ги изследва веднъж годишно за болести – обясни Фатиме. – Най-страшните болести при нас са на някое животно вимето да му се разрани, ако има мастопатия”, разясни жената, боравейки с лекота с медицинската терминология.

Думите й за честотата на изследванията потвърди и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград д-р Михаил Бащавелов. „Изследваме животните веднъж годишно за бруцелоза, говедата подлежат на проверка за туберкулоза също веднъж в годината, но само по-старите, а ако са млади – и по 2 пъти годишно”, каза д-р Бащавелов.

Освен по сигнал, инспекторите от дирекцията всеки ден обхождат районите, за които отговарят, и при съмнение правят извънпланови изследвания.

Ако не се брои случаят от този месец, когато ветеринари откриха туберкулоза в крава на фермера Иван Стоянов в кочериновското с. Бураново, последното огнище на туберкулоза при говедата в Югозапада бе констатирано на 7 май 2014 г. в дупнишкото с. Бистрица. Тогава заболяването бе открито в 3 от общо 44-те говеда в едно стопанство и се наложи животните да бъдат евтаназирани.

Година по-късно пламна бруцелоза по овце и кози в рилските села Смочево, Падала, Рилски

манастир и кочериновското с. Мурсалево, както и в сатовчанското с. Кочан. Оттогава не е имало епидемии сред животните. Въпреки това превантивно ветеринарите съветват млякото да се вари поне 10 минути преди консумация.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *