Цената на олиото в Благоевград догонва тази на зехтина в съседна Гърция. Това е една от причините част от жителите на Югозапада, особено тези в пограничните райони, масово да пазаруват в южната ни съседка, където няма напрежение, спекула и всекидневно увеличаващи се цени на стоките от първа необходимост – храни, гориво, лекарства, препарати. Това съобщават хора от региона, които поне веднъж в седмицата вече пазаруват в Гърция. Един от тях е Иван Сабахлъков, земеделски производител от Хаджидимово:
„В България наблюдавам един парадокс, който не вярвах, че ще се случи. Аз съм вече на 55 г., живях и при социализма, и сега при псевдодемокрацията, доживяхме отново войни да има в Европа и тази психоза, която наблюдавам у българина, е постфактум от комунистическо време. В Гърция я няма тази психоза от презапасяване и спекула с цените на храните. Вчера аз купих десетлитрова туба с олио за 20.20 евро. Смятах го, това прави литъра по 3.95 лева. В България олио под 5.50 лева не можем да намерим. Не може на нашия стандарт на живот да е толкова скъпо“, коментира пред БНР Иван Сабахлъков след поредното пазаруване в съседна Гърция.
Според него цената на олиото в България доближава тази на зехтина в Гърция: „Зехтина от маслобойна го взех на 3 евро. Далеч съм от мисълта, че и в Гърция не мърдат цените, но тази аномалия, която я наблюдаваме в България, е спекулативна, защото, когато станаха горивата в България 3.30 лв., в Гърция от 1.62 евро горивото се вдигна на 1.70 евро. Все едно с нашите 8 стотинки, а у нас скочи с 30-50 стотинки. Затова казвам, че все още си живеем с предразсъдъците от комунистическото време, когато всичко беше дефицитно“, допълни Сабахлъков, според когото в Гърция няма психоза и паника както от Covid-19, така и от войната в Украйна.
Той коментира и цените на лекарствата в Гърция, които са доста по-ниски от тези в България, затова често изпълнява поръчки на свои близки и приятели.
„Единственият съвет, който мога да дам на българските граждани, е нека да излязат и да си засеят градинките с чушки, домати, пипер, фасул и картофи, за да преминат през тази инфлация, която наблюдаваме. С тези цени няма да оцелеем дълго. Нека се върнем към бита, за да произвеждаме само храните от първа необходимост. Ето, сега е дошло времето да „санираме“ българското село – нещо, за което с вас говорим от няколко години. И нека бабите започнат да учат внуците си как се отглеждат зеленчуците. Болно ми е, но това е единственият начин да се спасим от тази криза“, категоричен е Иван Сабахлъков.