Благоевградчани сигнализират! Хиляди кубици минерална вода изтича през стената на Владишкото, мазетата са прогизнали, хората пълнят с кесии пясък дупките на улиците, за да не пропадат пешеходци…

Хиляди кубици топла минерална вода изтичат през стената на Владишкото в Благоевград. На метри от някогашната стара пералня тръгва поток, който се разлива по всички улици надолу към Джамията и изтича в шахта при НХГ „Св.св. Кирил и Методий“. Проблемът обаче не се изчерпва единствено с хабенето на природно богатство, а е изключително сериозен за живеещите в целия квартал, тъй като мазетата на къщите и кооперациите редовно се пълнят с топла минерална вода, която през различни периоди избива като извори и държи в постоянно напрежение собствениците. Всички са в безизходица, а кореспонденцията с министерства и институции могат да издадат в няколко тома.

80-годишната Добрина Котева не може да се примири с положението. „Това е от два месеца“, води тя репортер на вестник „Струма“ на мястото, където от тръбичка, изведена през стената на Владишкото, тече като чешма минерална вода. „Ходих при Мая Николова в общината, която отговаря за ВиК, пратиха човек на място, но водата не спира. Тече си по улицата, извира в мазетата ни“, вдигнала е вече ръце от безсилие 80-годишната жена.

Топлата вода, която изтича, подкопава всичко и има реална опасност да събори стената. Улица „Васил Априлов“ в този район е доста натоварена, въпреки че не е от най-широките, позеленяло е навсякъде.

„Под стълбите, по които се стича надолу към ул. „Хр. Смирненски“, вече има огромни дупки, които с комшийките се опитваме да запълним с кесии пясък, да не пропадне някой пешеходец. Заради близостта на гимназията редовно минават деца, няма да се изненадаме, ако скоро стане голяма беля и някой пропадне“, показва жената на място, а към нея бързо се присъединяват съкварталци, които също са жертва на този проблем и страдат от години.

„Миналата година през нощта на 24-и срещу 25 април мазето ми на ул. „С. Румянцев“ 5 се напълни до кръста с вряла вода – разказва Д. Котева. – Час и половина пожарникарите я изпомпваха. Като извор беше, а едно от момчетата ми казва да спра крана на бойлера, помислил, че от там тече. След час слизам, водата пак е до коленете ми, но пожарната няма как да я издърпа, защото е само на височина 50 см. Опитвах се на ръце да изнасям, уморих се и се качих. След час се събуждам – няма я водата. На следващата сутрин – пак баня! Отидох в общината при Мая Николова, жената идва на място, видя какво е, но какво да направи! Обаждах се тогава на всички институции, за които се сетих.

И не е само при мен! В мазето на сина ми Райко Методиев, собственика на „Русалка“, и снахата д-р Яновска беше същото. У съседката Недялка – и при нея бликат минерални извори.

По тази улица и по тези стълби всеки ден по няколко пъти минава зам. областният управител Иван Стоянов, и той живее в квартала, но не се трогва. Чудя се как, като станат чиновници, почват да не забелязват нещата, които могат да им създадат работа. Къде ли не писахме тогава, до министрите на здравеопазването и на благоустройството даже. И нищо. Торбичките с пясък с една съседка сложихме, за да не извира изпод стълбището“, показва 80-годишната жена.

Съседката й Вили Ангелова, изскочила набързо от дома, допълва: „То тръби няма по улиците ни, всичко е проядено. Водата тече направо в къщите ни, където намери пролука. Погледни – и от скалата тече вода. Една година цялата тази стена падна. Водата се изля и стана като бент надолу. Тя бавно прояжда всичко”.

„Отива в основите на къщите и всички те са мокри“, продължава мисълта й друга съседка.

„Отговорът на солидната купчина преписки с министерствата по София, които съм събрала, е, че през 2020 г. щяло да има някакъв проект да се смени мръсният канал на целия район, което ще реши част от проблемите ни поне с остарялата и направо липсваща канализация, а това изобщо не ни устройва! – категорична е Илонка Самарджиева от кооперация на ул. „С. Румянцев“. – Водата е агресивна, разяжда тръбите, отгоре има още една чешма, която също тече. Преди година от ВиК извикахме хора да прочистят тръбата, хората си свършиха отлично работата, но се видя, че няма тръба, правено е през 1950 година и всичко вече е проядено, а водата пропива в основите. Основите на къщите, покрай които минава тръбата с минерална вода за басейна, са същите като нашите – прогизнали”, обяснява тя.

„Живея на ул. „Костур“, на приземен етаж съм, три дюшемета се скапаха, откакто пуснаха топлата вода за плажа – включва се в разговора и Милан Спасов и добавя: – Докато градската баня долу беше общинска, на всеки две години се сменяваха всички тръби, защото се прояждат. А тези тук от 1950 година не са сменявани, как да не се проядат напълно?!“.

„Откакто се разруши пералнята, водата не се събира и проблемите ни станаха още по-сериозни – обобщава Илонка Самарджиева и продължава: – И във Велинград има минерална вода, и в Костенец, но в началото и в края на улицата са направени чешми и хората си пълнят. Това е богатство, а ние сме го оставили да изтича така по улицата“.

В разразилата се полемика около концесията на минералната вода и съборената преди няколко години стара пералня Милан Спасов разкри слуховете в квартала, че плановете на бизнесмена Иван Давидков, който купи имота по времето на кмета Костадин Паскалев с намерение да прави спа комплекс, са забуксували, тъй като се появили други собственици на същия терен, които водят дела за мястото.

„Нищо такова няма, това, че все още не реализираме инвестиционните си намерения, не значи, че нямам такива, само ги отлагам във времето“, обясни Ив. Давидков, като предпочете да не конкретизира кога смята да стартира с инвестициите в имота. Той поясни изрично, че не е концесионер на минералната вода и в тази връзка няма отношение към проблема на хората от квартала.

От Басейнова дирекция на запитване на „Струма“ за проблема с изтичащата минерална вода директорката Вангелия Иванова отговаря, че проверката, извършена от екипа й, е потвърдила, че ценният природен ресурс изтича през дренажния отвор на бетоновата сградна стена във Владишкото. От Басейнова дирекция заявяват, че с решение на министъра на околната среда и водите от 2012 г. минералната вода е предоставена за срок от 25 г. на община Благоевград безвъзмездно.

Вчера инж. Мая Спасова от община Благоевград обяви: Отстраняването на аварията е задължение на община Благоевград. Ангажирана е фирма, която ще реши проблема. Местоположението на аварията е във Владишкия дом, което в известна степен затруднява ремонтните работи.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *