Благоевградчанка: На 21 август държавата решава: мести част от Скаптопара, пуска багерите за АМ „Струма”

На 21 август на закрито съвещание в Министерството на културата с представители на АПИ и НИПК ще бъде взето решение 2-3 сгради от разкритото селище Скаптопара край благоевградското с. Покровник да бъдат преместени и магистралата да мине през разкопките. Тази новина съобщи благоевградчанката Валентина Павлова, която живее в Англия. За нея тя се позовава на „вътрешна информация”.Според Павлова видео от срещата късно същия ден ще бъде качено на youtube канала на министерството.

По всяка вероятност няма да се допуснат представители на защитниците на каузата за запазването, но може да се изпрати до Министерството на културата становище-писмо, което представя нашата цел, мнение и предложения. Надявам се в групата да има хора, които да се заемат с това, писа Павлова на страницата на „Спаси Скаптопара” във Фейсбук.

За 48 часа след публикацията под поста обаче има само 4 коментара, които са по-скоро пожелателни и нахъсващи останалите 13 000 участници в групата „да направят нещо”, за да се запазят разкопките. Общото впечатление е, че протестиращите срещу искането на държавата АМ „Струма” да мине точно през разкопките, защото в противен случай строежът на пътя щял много да се оскъпи, вече са се изморили да говорят едно и също и ги е налегнала апатия.

В. Павлова, която е възпитаник на ПМГ в Благоевград, е една от малкото, следящи редовно, макар и отдалеч, случващото се около древното селище и магистралата. Тя беше човекът, който подаде през месец май т. г. сигнал в ЮНЕСКО за правителственото намерение да пусне багери в древното селище. Оттам й съобщили, че са се свързали с министерството и очакват доклад за ситуацията след вземане на окончателното решение каква ще е съдбата на разкопките. Дори и такъв доклад да бъде изготвен, не е ясно обаче дали багерите ще изчакат придвижването му от София до Париж, където е главният щаб на организацията.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Кфн блм

    То, таз благоевградчанка, много активна била?!?! Как така толкова много милее за града, като не живее е не плаща данъци тук…. Много съмнителна тази обич и много съмнително получена информация!?!?! Сиреч, има “уше” в Министерския съвет. Моля Ви г-н Борисов, не се излагайте! Проучвайте си хората! Много ми са счешни тез” родолюбци”, дето се прибират по веднъж в годината…. Поне не се излагайте със смешен пиар….

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *