Благоевградчанка разплака 100 испанки и сънароднички с емоционална изповед за носталгията по родината, прокудила я преди 16 г. в Навара

Благоевградчанката Калина Сотирова се разплака пред 35 испанки и двойно повече българки от носталгия по родината, чиито управници преди 16 години я прокудили в Навара.

„Испанците ни приемат много добре, гледат на нас като на равни, но мислите за България са денонощно в главите на всеки един от 7000-те българи, които живеем в Навара“, прочувствено разказа Калина, която в България работила в системата на „Български пощи”, а в Испания гледа възрастни хора.

Емоционалната изповед, която навлажни очите на всички, които я чуха, стана по време на гостуването в Благоевград на дамите от две неправителствени сдружения – испанската асоциация на жените „Бланка де Невара“ и асоциация „Българска роза“, създадена миналата година от Калина Сотирова и софиянката Таня Найденова. Сред представителките на първото сдружение бяха 3 бивши испански депутатки, членове на леви политически партии, а основателката на „Българска роза“ Т. Найденова миналата година бе кандидат за кмет на едно от кметствата в Навара, издигната от дясната партия Union del Pueblo Navarro.

Политиката обаче няма нищо общо с общата цел на двете неправителствени сдружения – утвърждаване на испанките и българките в обществено-политическия живот на Навара. Въпреки че работят заедно само от 1 година, зад гърба им вече има десетки съвместни инициативи, сред които дори обучение на испанките на български език и запознаването им с кирилицата.

Домакин на вълнуващата българо-испанска среща бе благоевградското сдружение „Ние, жените“. На нея присъстваха още дамите от разложкото с. Бачево, с. Скрабатно, Горна Брезница и с. Бараково. Да поздрави гостенките дойде цялото ръководство на ГЕРБ-Жени в Благоевград начело с Елена Ташева, а депутатката Даниела Савеклиева изпрати от София поздравителен адрес.

Колегата й от БСП Николай Бошкилов пък дойде от столицата лично, за да се запознае с гостенките и да побъбри с  колежките от Испания за ситуацията в страната им, изборни кампании, начин на организация на работата в тамошното НС и т.н.

В Благоевград испанките бяха посрещнати с домашни пити и баници, дело на сръчните домакини, букети и подаръци. Те пък раздадоха десетки знамена на Навара, които на националния им празник завързват на вратовете си и изглеждат точно както навремето изглеждаха българските пионери.

Богато отрупаните трапези така и останаха непипнати, тъй като емоционалните испанки скочиха на дансинга още при първите ритми на български хора и ръченици и на зазоряване вече бяха напълно наясно кое как се играе и за какво служи кърпичката в ръката на хороводеца.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *