Благоевград се включи в протеста на фармацевтите, Л. Харизанов: Искаме единни цени на лекарствените средства по лекарско предписание и намаляване на ДДС-то на 5%, защото в момента държавата взима по 20 от всеки 100 лв. на пенсионер

Аптеки в Благоевград затвориха вчера врати в знак за протест. Недоволството на фармацевтите е заради четири големи промени, които налагат инвестиции – европейската система срещу фалшивите лекарства /т.нар. верификация на лекарствата/, национална, която ще следи количествата, електронна рецепта и нови изисквания за свързаност на програмите за продажби и касовите апарати.

Председателят на Регионалната фармацевтична колегия /РФК/ в Благоевград д-р Константин Качулев обяви завчера, че готовност за протестни действия са заявили 50, или 2/3 от аптеките в областта, както и над 720 в цялата страна.

Още в понеделник вечерта затвори аптеката на ул. „Джеймс Баучер“ 11 в Благоевград, а вчера сутринта  репортер на „Струма“ се срещана със служителя от затворената аптека – фармацевта Лазар Харизанов.

„Няма да работим цял ден. Безспорно ще понесем загуби, но чашата преля. Затова затворихме, ножът вече е опрял до кокала“, заяви Л. Харизанов, който е и председател на Комисията по етика и качество на РФК – Благоевград.

Фармацевтът разясни, че за кратко време са се натрупали много изисквания към аптеките, като това да въведат системата за верификацията на лекарствата, софтуер към Изпълнителната агенция по лекарствата, касови апарати към НАП.

„Лошото е, че никой не ни пита дали сроковете за въвеждането на всичките тези системи са удачни, уместни ли са, а ни се налагат като един вид диктат. Прекомерните изисквания блокират работата ни”, категоричен бе Харизанов.

Не без значение е и фактът, че фармацевтите трябва да отделят немалка сума пари, за да оборудват аптеките според изискванията. Според информация на РФК базовата техническа осигуреност, чиято цел е подготовката за дигитализация на аптеките, излиза 2500 лв. В тази сума са включени 800 лв. за компютър и монитор, 330 лв. за матричен скенер, аптечен софтуер за работното място – 700 лв., лицензиран операционен софтуер – 300 лв…. Системата за верификация е по 800 лв. на аптека, а системата към ИАЛ – 300 лв. еднократно за софтуер и 12 лв. месечно за поддръжка. Като се прибавят и 300-те лева за нови касови апарати към НАП, електронното досие и рецепта, изискващи инвестиция от 500 лв., то излиза, че всяка аптека трябва да задели над 4500 лв., категорични са фармацевтите.

„За последните 10 години в Благоевград фалираха около 20 аптеки. Просто не издържат и като теглят чертата приходи-разходи, излиза, че даже и не са на нулата, а са на минус. Тогава за какво да работят?”, коментира Л. Харизанов и призова всички заинтересовани страни -Министерството на здравеопазването, аптеки, дистрибутори… да седнат заедно и да изработят здравна стратегия с разумни срокове за въвеждане на всичките тези системи.

Фармацевтът изтъкна и че след основните им искания са единни цени за лекарствените средства по лекарско предписание. Казано с две думи, лекарствата да струват еднакво, както в малката аптека на село, така и в големия град, а не както сега – големите вериги, поръчващи с камиони, да подбиват цените. Именно  това уеднаквяване според Л. Харизанов ще пресече нелоялната конкуренция.

„Другото ни искане е свързано с намаляване на ДДС-то на лекарствата. От 20 на 5%”, каза още председателят на Комисията по етика и качество на РФК.

Припомняме, че неотдавна в пространствено интервю за вестник „Струма“ д-р К. Качулев обясни обстойно компонентите на цените на лекарствата. Така например на лекарство по НЗОК с цена 500 лв. от производителя дистрибуторът слага 10 лв., аптеката – 1.67 лв., а ДДС-то е 102 лв., и лекарството достига до пациента на цена от 614 лв. При много скъпоструващите от 30 000 лв. надценката на аптеката също е 1.67 лв., дистрибуторът отново слага надценка 10 лв. и ДДС-то е 6002 лв.

„След като държавата твърди, че се грижи за възрастните и социално слабите, защо прибира по 20% ДДС от всяко лекарство? Значи ако човек взема 200 лв. пенсия и 100 от тях са му за храна, а другите 100 за лекарства, държавата му бърка в джоба с 20 лв. месечно и му го взема под формата на ДДС. Ако са действително загрижени за хората, да намалят данъка добавена стойност на лекарствата на 5%”, предложи фармацевтът.

Сред включилите се във вчерашния протест бе и аптеката в квартал „Грамада“, на която бе оставена бележка, че ще отвори в 16 часа.

Под ключ в рамките на 6 часа бе и аптеката на Джамията, която е една от най-натоварените в града. Вчера по обяд там периодично се струпваха пациенти. Те тропаха по заключената врата, а фармацевтите вътре им обясняваха, че ще отворят в 14 часа.

„Подкрепяме протеста, защото той е за наше добро. Съгласни сме с исканията лекарствата да струват еднакво във всички аптеки, а не групировки да узурпират всичко“, заявиха две жени, след като направили безуспешен опит да влязат в аптеката, но застанаха зад исканията на фармацевтите.

Вътре бе допусната бременна жена, търсеща хомеопатично лекарство. Тя попита служителите за какво протестират, а те й обясниха, че са се натрупали много проблеми. „Не е само софтуерът и касовият апарат, а и верификацията. Ето, кажете как да верифицирам, като от сутринта нямаме интернет”, чудеше се управителката на аптеката.

Както е известно, наказанието за аптека, ако не съобщи за наличностите на Изпълнителната агенция по лекарствата, е 50 000 лв. при първо нарушение, 150 000 при второ. „Значи аз ще стоя, ще верифицирам, ще треперя да не направя някоя грешка, която може да ми струва 50 000 лв., и при това положение кога ще обърна внимание на пациента, кога ще го консултирам?”, сама си задаваше въпроси управителката на затворената аптека.

И докато едни отстояваха исканията си и връщаха пациенти, други работиха на пълни обороти. Така към 11 часа предиобед аптеката от верига „Марешки” в центъра на Благоевград бе препълнена с хора. „Няма да затваряме, не подкрепяме протеста”, обясни лаконично служителка.

Нейна колежка от друга верига с аптека на ул. „Джеймс Баучер” пък призна, че напълно подкрепя исканията и застава зад тях, но не може да затвори, тъй като това решава ръководството.

Позицията си сподели и туроператорът Здравка Чимева: „С този лобизъм в парламента феодализираха цялата държава и всеки стана феодал на различни нива. Съсипват не са само аптеки, а всичко, целия бизнес“, каза тя.

Друга бизнес дама пък заяви, че вече не се интересува от никакви протести. Стегнала си багажа и след две седмици се изнася от страната. „Станахме по-зле и от Радомир, няма никаква работа, инвеститори. Какво да правя тук? Как да живеем?“, каза жената, решила да емигрира заедно със семейството си.  

Темата за лекарствата, промените… бе сред обсъжданите рано сутринта и в барчето на благоевградското село Бело поле. Че не е доволен от здравеопазването като цяло, сподели Мите Давидков, влязъл да си купи хляб. Мъжът изрази мнение, че по телевизията непрекъснато се въртели гръмки реклами на лекарства, но от тях нямало никакъв ефект. Самият той от 6 месеца пиел лекарство за простатата, но, по думите му, само си давал парите.

По отношение на това трябва ли да има уеднаквяване на цените във всички аптеки М. Давидков заяви: „Категорично! Как така аналгинът в една аптека е 2 лв., а в друга 2.20? Нали е един и същ? Трябва да стане като с цигарите. Да са с еднакви цени, независимо къде се продават”, отсече Мите. Той бе на мнение и че не е хубаво фармацевтите да затварят за повече от един ден, тъй като целият район на селата Бело поле, Рилци, Българчево, Бучино… е без нито една аптека и всички пътуват до Благоевград за лекарства.

А дали протестът ще продължи, това според Лазар Харизанов ще бъде решено, след като се видят реакциите на управляващите и обществото след затварянето на аптеките вчера.

Исканията на фармацевтите са четири: да се приеме национална лекарствена политика, която да въведе електронно здравеопазване чрез електронна рецепта и електронно досие на пациента преди въвеждането на каквито и да било други системи; последващо законодателно и техническо интегриране на Европейската система за верификация на лекарствата и системата на Изпълнителната агенция по лекарствата с Националната система за електронна рецепта; създаване на необходимите условия за равнопоставен достъп на всички български граждани до аптечни услуги и фармацевтични грижи посредством изготвяне на Национална аптечна карта и въвеждане на единни държавни цени на лекарствата, отпечатани от производителя върху опаковката на всяко лекарство; създаване на инструмент, чрез който да се финансира въвеждането на новите електрони системи за лекарствоснабдяване.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *