Благоевград сред градовете с най-мръсен въздух тази сутрин

В почти цялата страна тази сутрин се отчитат високи нива на замърсяване на въздуха. 11 от станциите на Изпълнителната агенция по околна среда регистрират концентрации на фини прахови частици над нормите, а индексът на Европейската комисия „Air Quality Index“ определя качеството на въздуха като „лошо и потенциално опасно”. Сред градовете със замърсен въздух са Благоевград и Перник.

В София общината призовава за ползване на градския транспорт и екологични горива в уредите за битово отопление. Освен това, инспекторатът ще направи извънредни проверки по строителни обекти и други места, потенциални замърсители с прах. В столицата замърсяването в някои райони е 2-3 пъти над допустимите нива.

То стана осезаемо през последните няколко дни заради мъглите, които задържат праха в ниските слоеве на атмосферата, и липсата на вятър. Към традиционните източници на замърсяване – битовото отопление, транспорта и промишлеността, добавяме и облак прах от Африка, който преминава над южната половина на Европа и засяга и нашата страна. Прогнозата е за динамика на времето в следващите дни с валежи и вятър, които ще помогнат прахът поне частично да намалее.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *