БЛС призова за план за поетапно връщане на работа

„В четвъртък се проведе съвет на БЛС, на който обсъдихме облекчаване на някои от мерките – да имаме право да посещаваме паркове, планини, за да излизат хората на чист въздух и на слънце. Това е безкрайно необходимо, за да подобрим състоянието на имунната система и да намалим стреса. Трябва да постигнем баланс в ограничението“. Така д-р Герагана Николова, член на управителния съвет на БЛС, коментира отпадането на част от мерките. 

В петък със заповед от здравния министър беше отменено задължителното носене на маски навън. Стана ясно и, че от 3 май ще отпадне забраната за посещения на природни паркове и планини.

„Трябваше ни време, за да се подготви здравната система. Да бъдат набавени медикаменти и предпазни средства. Това беше необходимо, за да няма лавина от болни. Досега не сме преживявали пандемия. Отпадането на КПП-тата също трябва да се обсъди. Би трябвало да се възстанови предвижването от областните градове. Виждате така или иначе има огромни колони и хората пътуват“, коментира Николова в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините“.

„Когато се взимат мерки, те се взимат за дадената държава. В Швеция например 60 % от домакинствата са от един човек. Здраваната система е съвсем различна навсякъде“, поясни лекарят. 

Николова коментира и дали ще има втора вълна на вируса. „Ако приемем, че коронавирусът предизвиква остро респираторно заболяване, логично е да го има и през есента, както е при грипа. Трябва да приемем, че този вирус ще циркулира у нас по някакъв начин. Важното е как ние ще се справим с него. След време ще знаем много повече за COVID-19. Този, който е предупреден, е въоръжен“, заключи тя.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *