БОГАТ УРОЖАЙ! Земеделец от Кюстендил остави 80% от черешите да изгният, заложи на сливите, очаква по 350 кг плод от дръвче

На богата реколта от сливи се радва земеделският производител от кюстендилското село Шишковци Румен Велинов. 55-годишният мъж е впечатлен от  обилното количество плод.

„Дръвчетата направо са се превили от плода, слагах дървени подпори, чупят се. Сливите за сметка на черешите са много добре. Ако оставих 80% от черешите по дърветата, то при сливите е нещо по-различно. Смятам, че ще набера по 350 килограма от едно дърво. Основно няма да разчитам на берачи, а на семейството си. Сливите лесно се берат. Не е като черешите. Дори и да не си добър, пак можеш да набереш 500 килограма за един ден. Цената също е добра. Плащат ни ги по 80 ст. до 1 лев за килограм. Не смятам да наемам хора, тъй като с работната ръка е трудно. Уверих се сам, като прибирахме черешите. Тогава си бях намерил пазар да си ги пласирам по 1,30 лева за кг. Предлагах да плащам по 50 ст. на берачи, за мен щяха да останат 80 ст. Така и не намерих хора“, коментира Румен Велинов.

Една част от сливовите насаждения, които отглежда, са 7-8-годишни, а другите край пътя са по-млади. „Подредил съм дръвчетата така – от едната страна са по два реда сливи, по средата са череши и от другата страна пак са два реда сливи. Идеята ми беше, че ако разделя имота на двамата ми синове, ще има поравно и от едните, и от другите овошки. Дотам обаче не се стигна. Малкият, въпреки че работи по София, се запали покрай мен и започна да увеличава площите. Разчитаме основно на сливите, тъй като само на 2-3 километра се намира сушилня за плодове в съседното село Раждавица. Ей го къде е, не е проблем да реализираме продукцията“,  обяснява още производителят.

Сортовете сливи са основно „Чеченска лепотица“ и „Стенлей“. Разликата е, че едната узрява по-бързо и е по-сочна, става предимно за ракия. „Стенлей” пък се изкупува за прясна консумация.

„По принцип брането на сливите започва, след като сливите започват да падат на земята. Основно ще берем аз, жената и двамата синове. Внучето също изявява желание да помага“, допълва Румен Велинов.

Натежалите от плод дръвчета той си обяснява с това, че две поредни години реколтата е била нулева. „Сигурно има значение и това, а и кроенето.  То е два вида – чашовидното дава по-добра реколта. Сливата се разгръща. При вретеновидното кроене сливата пък е по-едра и качествена. Сам се справям с кроенето“, разказва Румен.

Общо сливите са 20 декара, само миналата година ги увеличил с 10 декара. „Разчитам на сливите, защото с черешите е трудна работа. Особено тази година беше пълен провал“, коментира производителят. Очакваният от него добив е до 7 тона от декар. За ракия сливите се изкупуват по 60 ст. за кг. Според него от сливите „има по-голяма файда“. „При черешите си на загуба, докато при сливите е по добре“, добавя още той.

Кампанията по прибирането на сливи тепърва започва. Нагласите са, че надниците ще вървят между 5 и 10 ст. за кг набран плод.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *