Болките в гърба и шията са признаци на опасна болест

Австралийските учени смятат, че болките в областта на шията и гърба могат да бъдат не само неприятно усещане, но и симптом за сериозно здравословно състояние.

Болката, която всеки човек е преживял поне веднъж в живота си, е сигнал от организма за съществуващ проблем. В някои случаи болката може да говори за по-сериозни заболявания. Изследователи от Университета в Сидни изучавали факторите на болка в областта на шията и гърба.

Според тях те могат да бъдат проява на диабет. Анализът на данните сочи, че пациентите с диабет са имали болки в гърба в 35% от случаите, а в почти 24% от случаите – в областта на шията.

В случаите на диабет от втория тип е налице тясна връзка с наднорменото тегло и ниската физическа активност. Учените възнамеряват да проучат по-подробно всички фактори, влияещи на началото и развитието на заболяването.

Лекарите смятат, че болката в гърба и долната част на гърба зависи от повишаването на нивото на глюкозата, което е причина за диабета. Изследователите направили заключенията си въз основа на изследването на статистическите данни. Сега в света има около 382 милиона диабетици и техният брой нараства. Ето защо е изключително важно да се знаят причините за заболяването и да се работи за неговата превенция.

Особена роля в това играе превенцията на затлъстяването и активния начин на живот. Пациентите с диабет често изпитват болка в областта на шията и гърба, въпреки че все още не е възможно да се установи пряка връзка между болката и хормоналните нарушения.

В случай на чести болки в тези области, изследователите препоръчват веднага да отидете в болницата. Анализите трябва да установят дали човек е склонен към метаболитни нарушения. При първите признаци на диабет трябва незабавно да започнете лечението на заболяването.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *